Ugrás a tartalomra

Nálunk is földre szállt a "főállású angyal"

2014. január 23. csütörtök
Nálunk is földre szállt a

A Csend világából a csend hangjáig címmel zenés előadást szervezett január 14-re a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban a XXII. kerületi önkormányzat. A kerület tíz általános iskolájából és egyik gimnáziumából érkező tanulók Weisz Fanni siket szépségkirálynő előadása, valamint a szegedi Klúg Péter iskola Gondolatjel hallássérült csoportjának zenés és táncos műsorai révén ismerkedhettek meg többek között azzal, hogy milyen nehézségeket jelent halláskárosultként élni. Azt is megtudhatták, sok esetben mennyire kevés segítség elegendő lenne ahhoz, hogy a hallássérültek aktív tagjai lehessenek a halló emberek közösségének. Önkormányzatunk nemrégiben csatlakozott a 2012 tavaszán megalakult Csend Hangja Klasztererhez, hogy a siketek mindennapi problémáin próbáljon segíteni. A huszonegy éves szépségkirálynő Weisz Fannival az előadás után a klaszterről, munkájáról és terveiről beszélgettünk.

- Milyen szerepet vállalt a Csend Hangja Klaszterben? Mit kell tudni erről a kezdeményezésről?

- Klaszterünk elnöke a Budapesti Kommunikációs és üzleti Főiskola rektora, dr. Vass László, a menedzsere Dobronyi Tamás, a CLB Packaging Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója. Országos esélyegyenlőségi programot kezdeményeztem, amihez ötpárti parlamenti támogatottságot élvezhetek. Klaszterünkhöz azóta több hazai vállalat és önkormányzatok is csatlakoztak, nemrégiben a budafoki önkormányzat is. Ez nagy örömömre szolgált, hiszen amikor Budapestre költöztem a munkáim miatt, hónapokig itt laktam.

- Mik a legfőbb céljaik?

- Céljaink közé tartozik a jelnyelv népszerűsítése, a kommunikációs akadályok leküzdése, valamint a hallók és a siketek közötti távolság csökkentése.

- Hogyan igyekszik elérni a kitűzött célokat?

- A legelső lépés, hogy a fiatalok megismerkedjenek a jelnyelvvel és annak használóival, és egyidejűleg elfogadják a siketeket és nagyothallókat. Édesanyámmal - aki a tolmácsolásban segít - számos rendezvényen jelentünk meg és sok iskolát is meglátogattunk, ahol úgynevezett érzékenyítő előadásokat tartottam.

Tavaly és immár idén is a Vodafone Alapítvány "főállású angyalaként" segítettem és segítem a Csend Hangja Klaszterhez csatlakozó Hallatlan Alapítvány munkáját, amelynek részeként a videó jelnyelvi tolmácsszolgálat bemutatását, népszerűsítését és terjesztését tűztük ki célul. Angyali évem alatt programom fő célja továbbra is a jelnyelv népszerűsítése, az egyenlő esélyek megteremtése a siketek számára.

- A siketeket illetően milyen a helyzet hazánkban, mik a tapasztalatai a jelnyelv használatával kapcsolatban?

- Magyarországon a becslések szerint 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él. Annak ellenére, hogy a nyelvi kulturális kisebbségnek számító siketek természetes anyanyelvét, a jelnyelvet hazánkban 2009 óta önálló nyelvként ismerik el, a speciális iskolák egyelőre nem vagy csak nagyon korlátozottan tanítanak jelnyelven. A siket gyermekek 93 százaléka halló családban születik, és sajnos sok esetben sem ők, sem a családjuk nem ismeri a jelnyelvet. Ezért nemcsak a családon belüli kommunikáció nehéz, de a gyermekek egészséges személyiségfejlődése sem lehet zavartalan. ?lmom, hogy egy siket gyermek megszületése ne tragédiát, hanem örömöt jelentsen a szülőknek, s hogy minden siketen született gyermeknek és családjának lehetősége legyen a jelnyelv megtanulására. ?Ž Vigh Dániel

Támogatás a fogyatékkal élőknek

Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere lapunk kérdésére elmondta, azért csatlakoztak a Csend Hangja Klaszterhez, mert az önkormányzat szívén viseli a hallássérültek és a siketek, valamint bármely más fogyatékkal élő ember sorsát. Mint mondta, fő céljuk az, hogy az ilyen előadások révén az ép emberek elfogadják, hogy a fogyatékkal élő emberek ugyanolyan értékesek, mint bárki más. Alig egyéves kezdeményezés, hogy a sérülten született gyermekekkel hatéves korukig foglalkozó Gézengúz Alapítványt ingyen helyiséggel és egyéb módokon is támogatja az önkormányzat. Szoros kapcsolatban áll a kerület vezetősége a Reménysugár Habilitációs Intézettel, ahol a különböző fogyatékkal élő, elsősorban az idősebb korosztályba tartozó embereknek igyekeznek segíteni. Ezenfelül évek óta megszervezzük Nagytétényben a fogyatékkal élők napját.