Ugrás a tartalomra

Program a családokért, a nyugdíjasokért

2014. január 23. csütörtök
Program a családokért, a nyugdíjasokért

A kormány által indított, idén harmadik évébe lépő Erzsébet-program igen sikeres. A program célja, hogy minél több rászoruló, hátrányos helyzetben lévő ember jusson el üdülni. Eddig összesen negyedmillió ember jutott nyaralási lehetőséghez a különböző táborokban, köztük 100 ezer olyan gyermek, akik egyébként talán nem jutottak volna el nyaralni. A jövő évi kiírások már megtekinthetők az Erzsébet-program honlapján, pályázni január 2-tól lehet.

A Magyar Nemzeti ??dülési Alapítvány idén a programra 3,5 milliárd forintot biztosít az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó pénzügyi eredményből. Összesen 62 pályázatot írtak ki nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok részére, ami az első évihez képest több mint kétszeres növekedést jelent. Az idei nagy újdonság a fürdőjegypályázat, amely nyugdíjasoknak szól. A pályázattal elnyerhető támogatást az alapítvány gyógyfürdőkbe szóló belépőjegyek formájában nyújtja. Azok az öregségi nyugellátásban részesülő, 60. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek, akiknek a rendszeres havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147 ezer forintot, valamint további adóköteles jövedelemmel nem rendelkeznek.

Aki nyer a pályázaton, 2500 forint befizetésével 10-25 alkalmas fürdőbelépőt kap a meghatározott fürdőkbe. A programban 54 fürdő vesz részt Kecskeméttől Harkányig, Gyulától Miskolctapolcáig. Az elnyert támogatás legkésőbb 2014. december 31-ig vehető igénybe. Fontos tudni, hogy a támogatás nem fedezi a fürdőbe utazás költségeit és nem is használható fel az útiköltség megtérítésére. Szállásra külön lehet pályázni. Az ingyenes belépőkre januártól lehet pályázni. Ehhez egyrészt szükséges egy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a pályázó nevére kiállított, 2013. évi havi nyugdíjigazolás, másrészt ki kell tölteni az online adatlapot. A beadási határidő február 15. Elnyert támogatás esetén a támogatott a 2500 forint önerő befizetését követően válik jogosulttá a fürdőkbe történő belépésre. A pályázattal elnyert támogatáshoz postán kiküldik az Erzsébet-kártyát (akinek már van ilyen, az a korábban megküldött kártya segítségével veheti igénybe az üdülési szolgáltatást).

Ez a lehetőség nagyon nagy érdeklődést váltott ki. Amerre csak járok a kerületben és a kerületen kívül, a nyugdíjasok megszólítanak és elmondják véleményüket. Sajnos attól lehet tartani, hogy a fürdőbelépőkre szánt keretösszeg hamar kimerül, és nem tud minden pályázó élni ezzel a lehetőséggel. Ezért levélben fordultam Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz, és kértem, hogy vizsgálják meg az Erzsébet-programra szánt keretösszeg megemelésének a lehetőségét. Hiszen a kormány szándéka is az, hogy minél több nyugdíjas tudjon felüdülni Magyarország joggal híres gyógyfürdőiben!