Ugrás a tartalomra

A tűzoltó is fél a tűztől, de a bevetésen erre nem gondol

2014. február 07. péntek
A tűzoltó is fél a tűztől, de a bevetésen erre nem gondol

A tűztől, mint mindenki más, a tűzoltó is fél. A bevetésen azonban ez a tűzoltó fejében nem fordul meg, mert úgy érzi, a szakmai képzések és a felkészítések segítik abban, hogy az adott helyzeteket kezelni tudja - fejtette ki lapunknak Ballószegi Miklós, a Budafoki Katasztrófavédelmi ?rs tűzoltója, akit tavaly március 15-e alkalmából Közbiztonságért díjjal tüntettek ki. A "lánglovag" az ünnepség után alig egy nappal már Tata környékén mentette társaival a hóban elakadt járműveket és utasaikat, majd két hónap elteltével napokon keresztül árvízvédelmi munkát látott el a megáradt Dunánál. Az elmúlt években is akadt tennivalója: a kerületi tűzeseteknél és a főváros súlyos közlekedési baleseteinél sokszor, sok helyen volt szükség helytállására, lélekjelenlétére és szakmai hozzáértésére.

A beosztott tűzoltó úgy gondolja, lehet kiemelkedően teljesíteni, de ahhoz, hogy valaki kiválóan dolgozzon, nagyon jó, összehangolt csapatmunka kell. Bevetéskor legkevesebb hat tűzoltó vonul ki egy-egy helyszínre, hogy ott legjobb tudása szerint lássa el feladatát. A tűzoltásnál vagy műszaki mentésnél mindegyikük munkája egyaránt fontos, egymás nélkül nem boldogulnak - mutatott rá Ballószegi Miklós.

Mint mondta, számukra mindennél előrébb való az emberi élet, legfontosabb annak megvédése, a biztonság megteremtése, és csak ezután következik a vagyonmegóvás. Hozzátette: nem kell ahhoz tűzoltónak lenni, hogy a bajbajutottakon segítsünk, mert ez mindenkinek állampolgári kötelessége.

A törzsőrmesteri rangban szolgáló kitüntetettől azt is megtudtuk, hogy a kerületi tűzoltók és mentősök között nagyon jó az összhang, így szinte mindig egyszerre érnek a helyszínre. Ennek ellenére beszélt a tűzoltóságon belül működő, huszonnégy órás, budapesti doktorszolgálatról is, amelyet azért hoztak létre, hogy a kint lévő egységek egészségügyi ellátását végezze. A szolgálat a személyi sérülésekkel járó jelentősebb eseményeknél, közúti baleseteknél és lakástüzeknél a polgári lakosságnak is segítséget nyújt.

Ballószegi Miklós nem tekint vissza túl nagy tűzoltói múltra, hiszen csak 2006 óta tagja a csapatnak. Szerinte legalább nyolc-tíz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki tűzoltónak nevezhesse magát. Mint mondta, addig csak az "öregek" után mennek és tanulnak, ezért is tartja nagy megtiszteltetésnek, hogy főnökei ajánlására megkapta ezt a kitüntetést. A díj értékét számára az is növeli, hogy ott ismerték el a munkáját, ahol lakik, mert ez annak igazolása, hogy jó úton halad.

(Tamás Angéla)


Kötelező a járdatakarítás!

A csúszós járdák miatti balesetveszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem.A szervezet közleményében arra hívják fel az ingatlantulajdonosok, ingatlankezelők, valamint a társasház-kezelők és -fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok szerint kötelesek gondoskodni az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztán tartásáról, a csatornanyílások jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok leszórásáról, sózásáról is.A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. a közterületek, aluljárók síkosságmentesítésére bizonyos időszakokban hómunkásokat is alkalmaz. Az alkalmazás feltételeiről és idejéről az FKF Zrt.-nél lehet érdeklődni.A fővárosi cég azt is közölte: az ónos eső idején folyamatosan dolgoztak a főutak síkosságmentesítésén, és ezt teszik a későbbi riasztásoknál is.