Ugrás a tartalomra

Napkollektorok fűtik majd a tanuszodát

2014. február 06. csütörtök
Napkollektorok fűtik majd a tanuszodát

Budafok-Tétény önkormányzata több mint 36 millió forint európai uniós pályázati támogatást nyert a Hajós AlfrédTanuszodaenergetikai korszerűsítésére. A beruházást követően elérhető lesz, hogy az uszoda teljes melegvíz-igényének ötven-ötvenöt százalékát napkollektorok állítsák elő. Ehhez az uszodatér dél-délkeleti tájolású ferde tetőrendszerére megfelelő mennyiségű napkollektort szerelnek fel és hőcserélő rendszert építenek be, valamint csatlakoznak az ennek megfelelő fűtési hálózathoz. Nyári időszakban a teljes használati melegvíz-igényt a környezetbarát napkollektor rendszer állítja majd elő. Az eszközök ugyanakkor a téli időszakban is képesek lesznek egy minimális mennyiséget hozzáadni a használati meleg vízhez.
Szabolcs Attila polgármester lapunknak elmondta: a korszerűsítés jelentős lépés az uszoda történetében, hiszen lényegesen energiatakarékosabbá válik a létesítmény. A konkrét pénzügyi megtakarításon túl nagyon fontosnak tartja az önkormányzat azt is, hogy a projekten keresztül felhívják a kerületben élők figyelmét a megújuló energiaforrások felhasználásának fontosságára - hangsúlyozta Szabolcs Attila.

Az intézményeink energiafogyasztásának csökkentését szolgáló korszerűsítések már sok éve folynak a kerületben.

A Hajós Alfréd Tanuszoda energetikai célú felújítása idén májusban kezdődik, eközben a Leányka utca és az Anna utca közötti parkban szinte észrevétlenül megjelent a környezettudatosság egyik mintaprojektje az önkormányzat támogatásával egy magyar vállalkozás által kifejlesztett technológia jóvoltából.

Szintén a Nap energiáját hasznosítják azok a közvilágítási kandeláberek, amelyek a parkot világítják meg.

Miközben előreláthatólag 2014 májusában elkezdődik a Hajós AlfrédTanuszodaenergetikai célú felújítása, a Leányka utca és az Anna utca közötti parkban szinte észrevétlenül megjelent a környezettudatosság egyik mintaprojektje az önkormányzat támogatásával egy magyar vállalkozás által kifejlesztett technológia jóvoltából. Szintén a Nap energiáját hasznosítják azok a közvilágítási kandeláberek, amelyek a parkot világítják meg.

Az intézményeink energiafogyasztásának csökkentését szolgáló korszerűsítések már több éve folynak a kerületben. A homlokzatszigeteléssel és a kazánok cseréjével nemcsak energiát takaríthatunk meg, de a levegő minősége is javul. Idén fejeződik be a Káldor Adolf utcai, budafoki szakrendelőben a korszerűsítés.

Erre közel 220 millió forintot költhet el Budafok-Tétény az Új Széchenyi-terv keretében. A projekt eredményeként a földgáz felhasználása évente több mint 35 ezer köbméterrel fog csökkenni az épület üzemeltetése során, amivel éves szinten közel 8,5 millió forintot takarít meg a kerület, és mintegy 78 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

A gyermekorvosirendelőrészleges energetikai felújítása és a főépület akadálymentesítése 2012-ben valósult meg közel 50 millió forintból. Tavaly novemberben zárult az összes emeleten az egyik oldali vizesblokk komplett felújítása mintegy 23 millió forint értékben.

Az Új Széchenyi-terv keretében elnyert újabb támogatásról Németh Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője közölte: óriási siker ez a kerületnek, hiszen a szakrendelő eddigi történetében még nem volt példa ilyen jelentős felújításra.

A projekt célja, hogy a földgáz mint fosszilis energiahordozó felhasználásának mennyiségét a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék, építészeti és gépészeti beavatkozásokkal. A tervek szerint szigetelik a homlokzatot, a lapos tetőt és a padlásfödémet, kicserélik a nyílászárókat és termosztatikus radiátorszelepeket szerelnek fel. A munkálatok várhatóan májusban kezdődnek és november végén fejeződnek be - ismertette a projekt részleteit Karsay Ferenc alpolgármester.

Az épület jelenleg nagy mennyiségű fosszilis energiát fogyaszt földgáz formájában. A földgázt közvetlenül az épület fűtési rendszere használja fel. A földgáz egy kisebb része a melegvíz-termelésre hasznosul. Az épület kazánjait két éve cserélték, az épületszerkezetek rossz állapotúak. A felújítás révén a szakrendelő fenntartási költsége éves szinten közel 8,5 millió forinttal is csökkenhet.

Hamarosan a polgármesteri hivatal ablakait is sokkal jobb hőszigetelésűre cserélik le. A nagytétényi Cziffra György Művelődési Központ fűtését hőszivattyú biztosítja, amely nyáron légkondicionálásra is képes.

(VH)