Ugrás a tartalomra

Sporttámogatás a kerületben

2014. február 07. péntek
Sporttámogatás a kerületben

Kiemelkedő eredmények születtek az elmúlt évben is a kerületi diáksportban. Karsay Ferenc alpolgármesterrel kerületünk sportéletéről és a sikerek hátteréről is beszélgettünk.

Karsay Ferenc alpolgármestertől megtudtuk: 2013-ban a diáksport területén is változás állt be, de annak ellenére, hogy a kerületi sport- és diákolimpiai versenyek szervezését a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vette át, az önkormányzat változatlanul számos támogatással segíti ezek lebonyolítását. Az önkormányzat kulturális, sport- és turisztikai bizottsága 2014-ben is kiírta a már megszokott pályázatokat, amelyek által az iskolák közvetlen módon ugyan, de támogatásban részesülhetnek. A Futafok tömegsportrendezvény többletbevételeit is az oktatási intézmények között osztották szét. Az önkormányzat kezelésében lévő épületek és sportlétesítményeik modernizálása is folyamatos, így idén a Kempelen Farkas Gimnázium kézilabdapályáját újították fel.

Karsay Ferenc az elmúlt év eseményei közül a legtöbb diákot megmozgató, októberi futóversenyt, a Futafokot emelte ki, amelyen rekordot döntött a nevezők száma, és a rajthoz állók közül mintegy 4600 futó a kerületi intézmények diákja volt. Arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az óvodákban elsősorban a mozgás megszerettetése a cél, ezért a Budafok-Tétényi Hajós Alfréd Tanuszodában az iskolások úszásoktatása mellett az óvodások részére is biztosítják a rendszeres úszást, minden tavasszal pedig óvodás sorversenyt, illetve óvodás duatlont rendeznek a legkisebbeknek az Egyesített Óvoda dolgozói Fűkő Zsuzsa vezetésével.

Hozzátette: 2013-ban 38 760 000 forintot fordítottak közvetlenül sportcélú támogatásokra, a kerület sportéletére, emellett az egyesületek közvetett támogatásként kedvezményesen használhatták az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményeket.

Karsay Ferenc elmondta azt is, hogy a XXII. kerületi önkormányzat elsősorban az utánpótlás-neveléssel is foglalkozó egyesületekkel, így a BMTE-vel, a Nagytétényi SE-vel, a BLC-vel, a Budatétény SE-vel, a Nagytétényi Atlasz SE-vel, a BKK-val, valamint a Nagytétényi Kosárlabda Egylettel kötött feladatellátási megállapodást. Ennek keretében a Nagytétényi Atlasz SE a diákigazolvánnyal rendelkezők számára lehetőséget nyújtott arra, hogy 50 százalékos, kedvezményes havi bérlettel heti 2 ?— 1 órában igénybe vegyék a konditermet, sőt igény szerint személyre szóló edzéstervet is összeállítottak számukra. Ezt a szolgáltatást tavaly háromszázhatvan nappali tagozaton tanuló, kerületi állandó lakcímmel rendelkező diák vette igénybe.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a Leányka utcai tagóvodában tavaly műfüves kispályát avattak, amely kulturált, balesetmentes környezetben biztosítja a gyerekek számára a labdajátékok megismerését. A Nagytétényi SE által benyújtott és az önkormányzat által támogatott TAO-pályázatnak köszönhetően reményük van a tulajdonukban lévő Angeli utcai pálya korszerűsítésére és egy műfüves pálya kialakítására, valamint egy kormányhatározat alapján a BMTE Fonyódi Antal Sportcsarnok és az atlétikai pálya megújulására is számíthatunk.

- A sportolás elősegíti, hogy a gyerekek egészséges életszemlélettel rendelkező felnőtteké váljanak, ezért a diákokat és az őket a sport szeretetére nevelő felnőtteket az önkormányzat kitüntetéssel és támogatással is ösztönzi. Évente egyszer három gyerek Jó tanuló, jó sportoló elismerésben, három diák a Vitéz Pokorny Endre sportösztöndíj-ban, két edző, illetve pedagógus pedig a Sport 22 díjban részesül - összegezte röviden az elmúlt évet és az idei lehetőségeket Karsay Ferenc alpolgármester.

T. A.