Ugrás a tartalomra

ӓvjuk környezetünket!

2014. február 07. péntek
ӓvjuk környezetünket!

 

 

 

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kerületünkben is kiszállította már sok helyre a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéshez használatos gyűjtőedényeket. Ezzel megnyílt a lehetősége annak, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát csökkentsék, mert ezentúl csak az üveget lehet ott elhelyezni. Reméljük, ezzel csökken majd az ezekkel kapcsolatos lakossági panaszok száma is.

Az FKF Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy az ingatlan címét tüntessék fel a tárolóedényeken. Fontos, hogy eltulajdonítás vagy megrongálódás esetén a tartályok pótlásának, illetve cseréjének költsége az ingatlantulajdonost, illetve a társasházat terheli. Az kukaedényeket az ürítés napján kora reggel vagy az azt megelőző nap este kell kihelyezni jól látható, célgéppel könnyen megközelíthető helyre (a járda szélére).

Természetesen a kerületi önkormányzat is azon van, hogy óvja és fejlessze egyik fő vonzerőnket, a szép természeti környezetet. Az illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében Szabolcs Attila polgármesternek sikerült megállapodnia az FKF Zrt.-vel, hogy a nagytétényi hulladékudvarban újabb ingyenes elhelyezési lehetőséget kapjon a lakosság. Az ehhez szükséges kuponok nemsokára minden kerületi postaládába eljutnak.

Az intézményeink energiafogyasztásának csökkentését szolgáló korszerűsítések már sok éve folynak a kerületben. A homlokzatszigeteléssel és a kazánok cseréjével a levegő minősége javul, nem beszélve az elérhető megtakarításról. Idén a szakrendelőben fejeződik be a korszerűsítés. A saját házunk táján is söprögetünk, hiszen a polgármesteri hivatal ablakait is fokozatosan sokkal jobb hőszigetelésűre cserélik le. A nagytétényi Cziffra György Művelődési Központ fűtését hőszivattyú biztosítja, amely nyáron légkondicionálásra is képes. Európai uniós támogatást nyertünk a Hajós Alfréd tanuszoda korszerűsítéséhez. A víz melegítését részben napkollektorok fogják biztosítani. Szintén a Nap energiáját hasznosítják azok a közvilágítási kandeláberek, amelyek a Leányka utcai parkot világítják meg. Egy magyar vállalkozás technológiai fejlettségét dicsérik.

Az idei költségvetés előkészítése során fokozott figyelmet kapnak a közparkok. Folytatódik a Leányka utcai lakótelep zöldterületének rekonstrukciója és az Anna utca-Vihar utca zöldterület fejlesztése. A Pannónia-Mező utca által határolt területen a játszótér és a sportpálya újul meg. A Péter-Pál utca elején lévő játszóteret is felújítják. A Városház térre és a posta előtti területre is jelentős összeget irányozunk elő. Az utak, járdák építésére és felújítására 289 milliót tervezünk.

Végezetül a jövő generáció nevelésére, a környezet iránti felelőssége tudatosítására is figyelmet fordítunk. Újra ki fogjuk adni átdolgozott formában a Tétényi-fennsík értékeiről szóló munkafüzetet, amelyet a kerületi iskolák diákjai haszonnal forgathatnak mind az órákon, mind szabadidejükben. A neves szakértők és pedagógusok által összeállított kiadvány játékos formában, de nagyon is komoly mondanivalóval hozza közel a gyerekekhez az élővilág jelenségeit.