Ugrás a tartalomra

Madárének az óvodaudvaron

2014. február 20. csütörtök
Madárének az óvodaudvaron

A nagytétényi Napocska Napközi Tagóvodában a gyerekeket fákkal beültetett kert, tágas udvar és homokágyban lévő fajátékok, a széncinegét, feketerigót és vörösbegyet pedig a madáretetőkbe kitett finomságok várják. Itthon maradt madaraink az óvónők által gyúrt madárkalácsból csemegéznek, hogy majd a tavasz beköszöntével csivitelésüktől legyen hangos a madárbarát ovi udvara.

A tavaly Az év pedagógusa díjjal kitüntetett Andrásné Hajdu Rozália tagóvoda-vezető programjuk kiemelt feladatának tartja, hogy a gyermekek megismerjék az őket körülvevő világot és abban jól tájékozódjanak, ezen belül kedves elfoglaltságuk a madarak megfigyelése és gondozása. Intézményük tizenhat éve madárbarát, azóta ápolnak szoros kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel.

?sz óta a gyerekek megfigyelhették a madarak gyűrűzését a Kamaraerdőben, és a XXII. kerületi önkormányzat jóvoltából a Tropicariumba is eljutottak - tudtuk meg az óvónőtől, aki a jeles napok megünnepléséről is tájékoztatta lapunkat: a tavaszi időszak eseménydús, hiszen ilyenkor minden hónapra jut egy-egy kiemelt, természettel kapcsolatos esemény. Márciusban a Víz napját, áprilisban a Föld napját, májusban pedig a Madarak és fák napját ünneplik meg sok játékkal, rajzzal, barkácsolással és vetélkedőkkel.

Az egyéb programokat sorolva kiemelte Csodák Palotájában tett, az önkormányzat által támogatott látogatásukat, ahol az óvodásoknak szóló előadás mellett rengeteg tapasztalati élményt is gyűjthettek a 3-6 évesek.

- Nagyon örülök a kastélymúzeum és a Cziffra György Művelődési Központ közelségének is. Bár a múzeumban idén már fizetnünk kell a karácsonyfa-kiállításért és a húsvéti kézműves-foglalkozásért is, de az elmúlt két évben az elnyert pályázati pénznek köszönhetően évente hatszor is vendégül látta óvodásainkat a kastélymúzeum.

Hozzátette: a farsangot a télűzővel együtt helyben rendezik meg, és a ballagás, illetve búcsúzás is az óvoda falain belül zajlik majd, de a szülőknek szóló karácsonyi műsort már az új művelődési házban tartották, és a csoportonkénti anyák napi ünnepséget is oda tervezik.

A sportfoglalkozásokról elmondta, hogy a rendszeres úszásoktatás mellett minden évben részt vesznek a kerületi játékos sorversenyen, amelyre a Hugonnai Vilma Általános Iskola tornatermében készítik fel a gyerekeket.

T. A.