Ugrás a tartalomra

Magyar győzelem született a szektorlabda Eb-n

2014. április 03. csütörtök
Magyar győzelem született a szektorlabda Eb-n

A gombfoci több mint 100 éves játék. Akkor alakult ki Magyarországon, amikor a futball kezdett ismertté válni. Alig telt el néhány év és dédapáink kitalálták, hogy a hosszú, téli, havas estéken, ha már nem lehet a szabadban focizni, miért ne lehetne a szobában, egy asztalon ezt eljátszani. A döntő fordulat a játék történetében 1958-ban következett be, amikor az ezzel foglalkozó baráti társaságok összegyűltek egy újsághirdetésre, és elkezdtek versenyszerűen gombfocizni. A játék, szektorlabda néven, 1989-ben válhatott hivatalosan is sporttá, és ekkor alakulhattak ki az első sportszövetségek.

Szabolcs Attila polgármestert egy régi ismerőse kereste fel, hogy szeretnének Európa-bajnokságot rendezni a játéknak, és helyet keresnek ehhez. - Amikor meghallottam az ötletet, rögtön a gyermekkorom jutott eszembe, amikor a télikabátok gombjaiból készítettünk játékosokat. Nagyon örültem, hogy éppen a mi kerületünkre esett a választás, és mindenben támogattuk a Magyar Szektorlabda Szövetséget - mondta el lapunknak a polgármester. Segítségben nem volt hiány, hiszen a Tomori Pál Középiskola diákjai is nagy erőkkel dolgoztak a verseny helyszínének berendezésében és a nemzetközi mezőny számára a tolmácsolásban is. Az intézmény igazgatója és a szövetség szoros együttműködésre készül a jövőben is.

- A diákoknak nagy hasznára válhat a sportág elsajátítása, hiszen itt a sakkhoz hasonlóan stratégiai gondolkozásra van szükség, jó célzásra, mint a biliárdban, és az emberismeret sem utolsó. Fontos ugyanis, hogy a játékos a másik fejével gondolkodjon és észrevegye az árulkodó jeleket - fejtette ki Horváth Imre, a Magyar Szektorlabda Szövetség elnöke.

A négynapos Eb-re körülbelül 60 játékos érkezett öt országból - Olaszországból, Szerbiából, Romániából, Szlovákiából és hazánkból. A játék pontos szabályai már világszerte ismertek: a 11 bábut kicsinyített focipályán, kézzel vagy nyomópálcával kell mozgatni úgy, hogy az ellenfél kapujába bepöcköljék velük a labdát. A szektorlabdának két szakága van, az egyik a magyar, hagyományos gombfociból kialakult szektorlabda, a másik a 12 érintéses brazil szakág, amellyel a nemzetközi szövetség bővítette a kört.

A budatétényi Eb-n mindkét szakágban megmérettettek a versenyzők. A verseny nyitónapján az előválogatók zajlottak. ͍gy döntötték el, hogy ki kerülhet be a bajnoki csapatba. Szendrei Tibor nyolcszoros világbajnok kezdő játszmáján az első támadásból gólt lőtt. - Kilencéves korom óta gombfocizok, ez már örök szerelem marad - vallotta be a Városházi Híradónak a bajnok, aki a Magyar Gombfocizók Társaságától átvehette az évszázad játékosa címet 45 évnyi játékos és eredményekben gazdag múltjáért. A helyszínen megtudtuk: az Eb után a 2015-ös szektorlabda-világbajnokságot is Magyarország rendezheti meg.

Viszkocsil Dóra


Aranyérmes a magyar csapat

A 12 érintéses csapatversenyben: 1. Olaszország, 2. Magyarország, 3. Románia. A szektorlabda-csapatversenyben: 1. Magyarország, 2. Szerbia, 3. Románia. A szektorlabda páros játékában: 1. Magyar Antal - Mártonfi István (Magyarország), 2. Pákai György - Varga Ervin (Románia), 3. Plenic Stevan - Rákos Norbert (Szerbia). A 12 érintéses szakág egyéni játékában: 1. Paulo Perotti (Olaszország), 2. Cesar Zuccato (Olaszország), 3. Nagy Lajos (Magyarország). A szektorlabda szakág egyéni versenyében: 1. Pákai György (Románia), 2. Szathmáry Károly (Magyarország), 3. Szendrei Tibor (Magyarország).