Ugrás a tartalomra

Aki életre kelti a kottafejeket

2014. április 03. csütörtök
Aki életre kelti a kottafejeket

A korábban kapott sok és rangos kitüntetése után Hegedűs Endre zongoraművész az idén a legnagyobb állami elismerésben részesült: ?der János köztársasági elnök Kossuth-díjat adott át számára nemzeti ünnepünk alkalmából. - Isten azért adta a zenét az embernek, hogy emlékeztesse őt szellemi hazájára - idézte Szent ?goston szavait Hegedűs Endre, amikor kitüntetése kapcsán megkerestük.

- Milyen érzések kavarogtak önben, amikor értesült a díjról, és milyen gondolatok fogalmazódtak meg a kitüntetés átvételekor?

- Első gondolatom a hála volt. Az imám szállt a Jóisten felé: "Köszönöm neked, mert ez is a Te ajándékod!" Bár hatvanéves leszek az idén, tiszta szívvel mondhatom, semmiféle díjra nem számítottam. Váratlanul ért és nagyon nagy boldogság, de a legnagyobb öröm nekem az, ahogyan az emberek reagálnak rá, a mosolyuk, az őszinte szavaik. Amikor azt mondják: Bandikám, de örülök a díjadnak, nagyon megérdemelted! Hívások százait kapom: egyfolytában csörög itthon mindegyik telefon, és csak jönnek a gratuláló SMS-ek.

Az utóbbi időben nem nagyon dúskálok a meghívásokban. Látva a kulturális rendszer változatlanságát, drága feleségemmel tizenhét évvel ezelőtt ezért is kezdtünk bele a koncertszervezésbe, megalapítottuk a Stúdió Liszt Produkciót. Abban reménykedünk, hogy a Kossuth-díj segítségével még több koncertet tudunk majd létrehozni, és talán több felkérést is kapunk.

- Három felnőtt gyermeke és zongorista felesége is nagyon büszke lehet önre.

- Voltaképpen ők is díjazottnak érezhetik magukat, hiszen biztosították számomra a lelki hátteret és azt, hogy szeretetteljes közösségben élhessek. Gyermekeim nagyon megértők voltak a mi rendkívül nyugtalan pályánk iránt, és talán túl gyorsan is és túl jól megtanulták azt a mondatot, hogy "Ne zavard a papát, mamát!" Hagytak minket gyakorolni. Úgy érzem, a nevelésben vétett hibák és mulasztások közül a legnagyobb, hogy nem voltam velük eleget. Annak viszont nagyon örülök, hogy két nagyobbik gyermekem, bár több évet külföldön töltött, visszarepült a családi fészek biztonságába, tehát visszakívánkozott hozzánk.

Katicámmal a harmincötödik házassági évfordulónkat április 7-én a Vigadóban ünnepeljük egy esttel. A nálunk egy generációval fiatalabb házaspárral, Várnagy Andreával és Farkas Zsolttal négyen kétzongorás, nyolckezes koncertet adunk Beethoven, Liszt és Saint-Sa?Ťns műveiből.

- 2014 az ünneplés éve, hiszen születésnapját is hangversennyel teszi emlékezetessé: az ?“budai Danubia Zenekar közreműködésével zongoraversenyes koncertet ad szeptember 21-én a MűPa Nemzeti Hangversenytermében.

- Hittel élő ember lévén nagy gyakorlatom van az ünneplésben, hiszen a katolikus egyház mindennap szentmisével ünnepel. Nekem ünnep minden olyan leütött hang, amely szépséget tartalmaz, és amelyre mosolygó és kitárult lelkek válaszolnak. Méltó ünnep a hangverseny, ahol új ruhába öltöztetve, a szívem melegével és a lelkem tükrén keresztül életre keltem az élettelen kottafejeket és eljátszom a gyönyörűséges mesterműveket, de az is igazi boldog ünnep, ha önfeledten együtt tudok lenni a gyermekeimmel, drága feleségemmel!

Tamás Angéla