Ugrás a tartalomra

Budafókás versenyző az Eb-n

2014. július 10. csütörtök
Budafókás versenyző az Eb-n

A magyar úszóválogatott színeiben versenyez Berlinben a nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon a Budafóka SE versenyzője, Székelyi Dániel. A kiváló úszó a Balatonfüreden június 21-én megrendezett Nyíltvízi Országos Bajnokságon negyedikként úszott célba, és ezzel megszerezte a jogot az Európa-bajnoksági részvételre.

A Budafóka sportolója lapunknak elmondta: a tíz kilométeres távot két óra két másodperc alatt teljesítette, és a két másodperc miatt csúszott le a dobogós helyről. Ezzel az időeredménnyel azonban versenyezhet a németországi felnőtt eb-n, ahol augusztusban a fiatalabb korosztály öt kilométeres távját ússza majd le. Hozzátette: boldog lenne, ha ez ötvenöt perc alatt sikerülne.

Székelyi Dani nem először startolt nyíltvízi versenyen, de ezeken eddig korának megfelelően, ifjúsági kategóriában ért el sikereket. Versenyzett már Cipruson és Dél-Afrikában, sőt tavaly Törökországban az ifjúsági eb-n is, és mindhárom helyen felállhatott a dobogóra.

A válogatott sportoló a balatoni versenyt azonban fordulópontnak tartja, hiszen ezzel átlépett a felnőtt korcsoportba. A mezőnyben elért negyedik hely miatt reméli, hogy neki talán nem kerül két-három évébe, hogy felzárkózzon a felnőttekhez, mint ahogyan azt a kortársainál látja.

Érdeklődésünkre elmesélte, hogy a nyíltvízi bajnokság sok tekintetben eltér a medencéstől. A vízben felépítenek egy starthelyet, ahová az úszók begyalogolnak, illetve beúsznak, majd megfognak egy kötelet és a rajtot jelző dudaszóra elindul a verseny. Igazából köröket úsznak, de minden helyszínen másképp jelölik ki a pályát. A starthely egyben a cél is. Balatonfüreden háromszög alakban rakták le a bójákat, a versenyzők ezeknél változtattak irányt. Egy "kör" 1250 méter hosszú volt, ezért nyolcszor kellett leúszniuk ezt a távot.

- Elég bonyolult verseny, mert az úszónak számolnia kell, hol tart - jegyezte meg a sportoló, aki azt is elárulta, hogy a nyíltvízi versenyen bármilyen úszásnemben úszhatnak, sőt menet közben is válthatnak, de mindenki gyorsúszik, mert az a leggyorsabb. Csak néha tempóznak hátúszásban, hogy tájékozódjanak, hol vannak.

Az Eb-re való felkészüléséről Dani elmondta, hogy mivel most nincs iskola, több ideje van edzeni. Naponta kétszer megy az uszodába, és alkalmanként három-három és fél órát vízben tölt. A nyíltvízi versenyre is medencében készül, csak egy-egy kivételes alkalommal megy gyakorolni a Velencei-tóhoz.

Szerencsésnek tartja magát, hogy Horváth Tamás az edzője. Amikor otthon megírja az edzéstervet a tréner, mint mindegyiküknek, neki is előre kiszámolja, milyen időt kell úsznia ahhoz, hogy a legjobban teljesítsen, hogy fejlődni tudjon. Székelyi Dániel, aki jövőre érettségizik a Budai Középiskolában, az első budafókás versenyző, aki felnőtt Európa-bajnokságon vehet részt.

(T. A.)