Ugrás a tartalomra

Önkormányzati kiegészítés a menzához

2015. február 14. szombat
Önkormányzati kiegészítés a menzához

?ť?Az önkormányzat összességében több mint a felét fizeti a kerületi iskolák és óvodák étkezési díjának - tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal szakembereitől. A kerület támogatásának köszönhetően Budafok-Tétényben annak ellenére is csak legfeljebb húsz százalékkal nőhet a befizetések összege a menzára, hogy a kormány egészséges étkeztetésre vonatkozó rendelete mintegy ötven százalékkal növelte a költségeket.

Budafok-Tétény önkormányzata régóta jelentős kiegészítést nyújt a kerületi iskolák és óvodák étkeztetéséhez - tájékoztatta lapunkat a Polgármesteri Hivatal. Ennek köszönhetően a szülőknek tulajdonképpen csak a nyersanyagok árát kell kifizetniük, az összes többi költséget az önkormányzat állja. A jelentős támogatásnak köszönhető az is, hogy a kormány egészséges közétkeztetésre vonatkozó rendelete ellenére is - amely mintegy ötvenszázalékos emelést eredményezett volna - a kerületben legfeljebb húsz százalékkal nőhettek az étkezési díjak. Ez természetesen differenciált emelést jelent, van, akinek semmivel, van, akinek húsz százalékkal emelkedett a menzabefizetés összege. De nézzük tételesen, hogy miből mennyit fizet az önkormányzat, és mennyit kell a szülőknek megtéríteni!

2014-ben az étkezési napok száma a bölcsődék esetében 235, az óvodákban 220, az iskolákban 185 nap volt. Összesen a kerületben étkezők száma 4426 fő volt, ebből 1008 fő étkezett 50 százalékos, 646 fő száz százalékos kedvezménnyel.

A diákétkeztetés a kerületi gimnáziumokban évente közel ötvenmillió forintba kerül (48 522 960 forint). Ebből az önkormányzat éves kiegészítése több mint 27 millió forint (27 213 840 forint), míg a szülőknek összesen kevesebb mint a teljes költség felét, vagyis alig több mint 21 millió forintot (21 309 120 forint) kell befizetni egész évben. Az iskolai étkeztetés költségeiben a legnagyobb tételt az általános iskolák menzabefizetései jelentik. A kerület általános iskoláinak étkeztetési kiadásai összesen csaknem 360 millió forintot tesznek ki egy évben (357 264 000 forint). Ebből mintegy hatvan százalék, közel 208 millió forint az önkormányzat éves kiegészítése (207 936 000 forint). Ennek köszönhetően a szülőknek csak a költségek alig több mint negyven százalékát kell fizetniük egy esztendőben (149 328 000 forintot). Jelentős összeget fordítanak egy évben az óvodáink gyermekétkeztetésére is. Az óvodai élelmezés éves kiadása csaknem 198 millió forint (197 912 000 forint), az önkormányzat ehhez mintegy 107 millió forint kiegészítést nyújt (107 506 300 forint), így a szülőknek összesen nagyjából 90 millió forintot kell befizetniük egy évben a gyermekeik étkezésére. Összességében tehát elmondható, hogy az iskolai, óvodai étkeztetés költségeinek több mint a felét a kerületi önkormányzat állja. A napokban egyébként Szepesfalvy Anna alpolgármester az egyik kerületi iskolában befizetett a menzára, hogy maga tesztelje le, mennyivel javult az ebéd minősége. Az alpolgármester lapunknak elmondta: pozitív volt a tapasztalata, és az új, egészségesebb ételeket a gyerekek is jól fogadták.

(VH)