Ugrás a tartalomra

Emlékezés Klauzálra, Kossuthra

2014. május 08. csütörtök
Emlékezés Klauzálra, Kossuthra

A Klauzál Gábor Társaság idei kétnapos Klauzál-napok Tétényben rendezvénysorozatát Klauzál, valamint halálának 120. évfordulójára emlékezve minisztertársa, Kossuth Lajos személye köré szervezték a társaság tagjai.

A hagyományokhoz híven a Klauzál társaság rendezvényének első napja mindig a gyerekeké. Idén a Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tartották meg az iskolások vetélkedőjét, melyet toronymagasan a Kossuth iskola nyert meg. Április 26-án Budatéténybe látogattak az emlékezők. A mai alakját 100 éve elnyert Szent Mihály-kápolnában 1853. április 27-én mondta ki Schmidt Emma és Klauzál Gábor a boldogító igent.

A kápolnába belépve szinte megállt az idő, Sisak András kórusvezető tartott előadást Kossuth-nótákból, majd megénekeltette a résztvevőket is.

A kis kápolna egyik falán megtalálható Klauzál Gábor emléktáblája, amelyet az előadás után megkoszorúztak az emlékezők. Egy közös séta után pontban délben, a Klauzál-villánál folytatódott a megemlékezés. Dr. Dobos Károly, a Klauzál társaság elnöke beszédében elmondta: már kilencedik alkalommal lehetnek együtt és emlékezhetnek Klauzál Gáborra a szervezet tagjai. Jövőre jubilálnak, és az évfordulót szélesebb körben szeretnék megünnepelni. A Klauzál-villa falán található emléktáblát Szabolcs Attila polgármester, Németh Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Karsay Ferenc alpolgármester koszorúzta meg először. Ezt követően a Klauzál Társaság és a megjelentek is elhelyezték az emlékezés virágait.

Bartos Mihály helytörténész beszédében kiemelte: a társaság közös élményei, a kirándulások, a különféle programok összetartó erőt alkotnak, amely révén közös szellemiség jöhetett létre a tagok között. A Klauzál-napok rendezvényei délután a kastélymúzeumban folytatódtak. Elsőként Sáfrány Tímea történész tartott előadást Klauzál Gáborról Felelve volt, de megfelelve soha címmel. A második előadást Gavlik István helytörténész, a Kossuth Szövetség örökös tagja tartotta Kossuth utolsó hónapjai, halála és temetése témakörében.

(V. D.)