Ugrás a tartalomra

Nyolcféle szolgáltatás öt telephelyen

2014. augusztus 15. péntek
Nyolcféle szolgáltatás öt telephelyen

- Kérem, beszéljen egy kicsit önmagáról! Mióta vezeti a Szociális Szolgálatot? Milyen út vezetett idáig?

- Tizenhét éve dolgozom a szociális ellátás területén. Szociálpedagógusi diplomám után gyógypedagógusi végzettséget is szereztem. 1997-ben kezdtem el dolgozni a fogyatékosellátás területén egy civil szervezet átmeneti otthonában gondozóként, majd napköziotthon-vezetőként. 2003-ban lettem a Szociális Szolgálat "Napraforgó" Fogyatékosok Klubjának csoportvezetője, és 2011-től vagyok a Szociális Szolgálat intézményvezetője. Emellett fogyatékkal élők jogairól, foglalkoztatási lehetőségeiről szóló kiadványokat szerkesztettem, lektoráltam, szociális ellátással kapcsolatos ismereteimet, személyes tapasztalataimat oktatóként továbbadom leendő szociális munkatársaknak.

- Milyen intézmények tartoznak a szolgálat alá? Milyen klubok, szolgáltatások könnyítik meg a kerületi idős emberek, illetve fogyatékkal élők életét?

- A Szociális Szolgálat szociális alapellátást biztosít a XXII. kerületben élőknek. Öt telephelyen összesen nyolcféle szolgáltatást nyújtunk. Nappali ellátás keretében három idősklub, egy pszichiátriai és egy fogyatékosklubunk van, ahol jó hangulatban tölthetik mindennapjaikat az érintettek. Lehetőség van különféle szabadidős programok igénybevételére, például az egyik klubban kutyaterápia, zenei foglalkozás, táncterápia, gyógytorna, gyógymasszázs van, a másikban bibliaóra, bográcsozás, fodrászat, pedikűr és mindegyikben kézműves-foglalkozás, mentálhigiénés beszélgetés, személyes, egyénre szabott fejlesztés. Étkezést biztosítunk a szociálisan rászorulóknak. Az ebédet az igénylők három telephelyünkről vihetik el, de amennyiben egészségi állapotuk ezt nem teszi lehetővé, házhoz szállítjuk az ételt. Házi segítségnyújtással otthonukban is foglalkoznak a gondozónőink idős klienseinkkel. Segítenek többek között a személyi higiéné biztosításában, bevásárlásban, a háziorvossal való kapcsolattartásban, gyógyszerkiváltásban.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 24 órás biztonságot jelent. Aki kora, egészségi állapota miatt úgy érzi, bármikor szüksége lehet segítségre, jelzőkészülék telepítését kérheti otthonába. ͍gy ha rosszul lesz, elesik, vagy bármi más történik, ami miatt úgy érzi, baj van, csak megnyomja a csuklóján lévő hívógombot, és szakképzett gondozónőnk fél órán belül az otthonához ér. A fogyatékosokat támogató csoport szintén otthoni segítségnyújtást, szakszerű gondozást, továbbá szállítást biztosít a kerületi fogyatékkal élőknek. A Serapis közösségi ellátás a XXII. kerületben élő felnőtt korú pszichiátriai vagy pszichés problémákkal küzdő személyeknek nyújt segítséget.

- Melyek a legközelebbi programjaik?

- Szeptemberben többek között ott leszünk a borfesztiválon tájékoztató anyagokkal, kézművesalkotásokkal. Szeptember 11-én 9-19 óra között Anna utcai telephelyünkön adományokat fogadunk (ruhaneműt, játékokat, tartós élelmiszert). Az adományosztás 13-án 10-13 óra között lesz az Anna utcai telephelyen. Klubdélutánt is szervezünk 18-án 16-18 óráig a nyugdíjasoknak.

- Lapunk önálló rovatot indít a szociális szolgálat, illetve az idősek, a fogyatékkal élők számára. Milyen információkat kívánnak itt közölni? Miben segíthet ez a rovatunk?

- A rovat indításával elsődleges célunk a lakosság széles körű tájékoztatása a szociális, illetve gyermekjóléti alapellátásokkal kapcsolatban. Szeretnénk beépíteni a köztudatba, hogy mely intézményben milyen segítséget kaphatnak a rászorulók. A rovatban kéthetente jelentkeztünk tájékoztatókkal, programokkal.

(VH)