Ugrás a tartalomra

Katolikus óvoda Budafokon

2014. április 03. csütörtök
Katolikus óvoda Budafokon

A tervek már elkészültek, az építkezés talán a nyáron megkezdődhet, és a jövő ősszel már be is költözhetnek a gyerekek a kerület első katolikus óvodájába. Az építkezés forrásait az egyházmegye hívei gyűjtötték össze, a pedagógiai program most készül. Az óvodában 125 kisgyermek ismerkedhet meg a Biblia tanításaival.

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején már volt itt katolikus iskola, illetve óvoda, majd egy telekcserének köszönhetően katolikus művelődési ház is, amelyet a népnyelv "szent kocsmának" nevezett el. A szocializmusban persze megszűnt az épület katolikus jellege, itt, a Savoyai tér 8. szám melletti területen, a Szent Lipót- (budafok-belvárosi) plébánia melletti épületegyüttesben a hatvanas években szükséglakásokat hoztak létre, az utolsó lakó tavaly hagyta el otthonát. Az önkormányzat egy új óvoda céljára értékesítette az ingatlant a katolikus egyház számára.

- Az L alakú alsó épület már nyolc éve üresen állt, zenei próbaterem, motoroskocsma működött benne - hallottuk Sárhegyi Zoltán plébániai kormányzótól. - Tavaly az egyház hatvanmillió forintért megvette az ingatlant, az Esztergom-Budapest Egyházmegye először költött ingatlanra oktatás céljából. A hívek gyűjtötték össze ezt az összeget a katolikus oktatás-nevelés támogatására. A bíboros úr is nagyon fontosnak tartja, hogy megépüljön ez az óvoda.

- Hány négyzetméteres lesz az intézmény, hány gyereket fogadhat, és mikor adják át?

- Az épület alapterülete 462 négyzetméter, de miután több szintről beszélünk, a hasznos terület 1300 négyzetméter, a kert 2000 négyzetméteres. A modern, jól felszerelt óvodában öt csoportban összesen 125 kerületi gyermeket tudunk elhelyezni. Most folyik a tervek engedélyeztetése, s amint megkapjuk az engedélyt, akár már a nyáron megkezdhetjük az építkezést, és 2015 szeptemberében meg is nyithatjuk az intézményt.

- Mennyibe kerül az építkezés?

- Pontosan nem tudjuk, de több mint százmillió forintba, amelyet szintén az egyház finanszíroz. A működtetésre alapítványt hoztunk létre, a Katolikus Nevelésért Alapítványt, amelynek a számlaszámára (11784009-20603564) várjuk az adományokat. A kuratóriumban olyan kerületi tagok vannak, mint például Kubik Anna színművész. Az óvoda húsz dolgozót foglalkoztat majd.

- Miben lesz más ez az óvoda a többinél?

- Az egyik specialitása, hogy nálunk lesz hitoktatás, és lesznek közös imaalkalmak is. Nagy segítség, hogy közel a templom, ahová rendszeresen átjárhatnak az óvodások. A lakosság részéről már most élénk az érdeklődés, sokan örültek volna, ha már az idén átadtuk volna az óvodát.

Temesi László