Ugrás a tartalomra

Budafokra jön a világhírű !Deladap

2014. július 21. hétfő
Budafokra jön a világhírű !Deladap

Különleges vállalkozásba kezdtek az Ausztriában élő zenészek, amikor a hagyományos cigányzene hangzásvilágát vegyítették a dzsesszel. Hogy mi lett ebből? Azt élőben hallgathatják meg Budafokon azok, akik megtisztelik jelenlétükkel a huszonötödik évfordulóját is ünneplő Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált.

Az osztrák illetőségű !Deladap bázisa Bécs, a tagok azonban a szomszédos országokban látták meg a napvilágot. Az alapító és korábban a képzőművészetben is jeleskedő Stani Vana Prágában született, míg alapítótársainak, Stoika Melindának és Bardoczy Tibornak Budapest a szülővárosa. Előbbi már tizenöt éve Ausztriában él, zongorázik és énekel, utóbbi pedig a Liszt Ferenc Konzervatórium növendéke volt. Azóta a zenekarnak új énekesnője van, Tania Saedi személyében. A !Deladap a mai, progresszív dzsessz-zenét és a hagyományos roma hangzást vegyíti, így hoznak létre egészen különleges muzsikát. Nem véletlen, hogy hitvallásukban is nagy hangsúlyt fektetnek a különböző kultúrák, zenei stílusok és emberek találkozására, illetve az ebből születő új és érdekes dolgokra.

A !Deladap ma már igazi szuperprodukciónak számít a popvilágban. A kritikusok ráadásul a !Deladap által képviselt stílusnak nevet is találtak, így kapták meg a nu-roma jelzőt, de talán nagyobb jelentősége van annak, hogy pár sajtóorgánum egyenesen a Gotan Projecthez hasonlítja a triót.

A Cigani Ruzsa+Angelo névre keresztelt legjobb lemezük számai, amelyet Budafokon is bemutatnak majd, a magyar fülnek is ismerősen csengenek, hiszen a tradicionális roma dallamvezetés jellemző rájuk. Nem beszélve az egykori császárvárosról, amely megannyi meghatározó alkotó otthona (például a Vienna Scientists csapatának, vagy a Kruder & Dorfmeisternek). A szakemberek szerint a zenekar lemezen is erős, mindenki jól jár azonban, ha élőben is elkapja a csapatot, amikor több zenésszel kiegészülve húzzák el a nótát, avagy szolgáltatják a talpalávalót. A mulatság tehát garantált a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon is. A hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom zászlóshajója, a !Deladap, a Prágából Bécsbe származott zenész és ötletzsák, Stani Vana elsöprő sikerű projektje alaposan kibővült az utóbbi években, és komplett közép-európai koncertkavalkáddá nemesült. A !Deladapot nem kell bemutatni azoknak, akik az A38 hajó rendszeres vendégei, hiszen számtalanszor koncerteztek már ezen a helyen is, mindannyiszor hatalmas táncmulatságot varázsolva a hajó koncerttermébe. Elektronikus alapok, élő hangszerek, remek énekesnők, sodró balkáni hangulat, vad cigányzene - nagyjából ennyivel jellemzik a zenekart a szakmai oldalakon. A már említett A38 honlapján azt is határozottan kijelentik: a !Deladap műsora minden búra gyógyírként szolgál.

Mostanában a !Deladap muzsikájában a modernizált roma zenébe egyre több elektroszving elem keveredett. A cseh származású producer, Vana pedig egyre nagyobb örömmel nyúlt a hagyományos cigányzene egy a balkánitól némiképp eltérő irányzatához: a Django Reinhardt fémjelezte manouche-hoz. Az első ilyen stílusú lemezük a I Know What You Want című album volt. A producer ugyanis pontosan tudja, hogy mi kell a "népnek", ha önfeledten szórakozni akar. Laza, jazz szvingek, sodró lüktetés, cigányzene és minden egyéb, ami egy felhőtlen estéhez való. Valószínűleg hibátlan koncertnek nézünk elébe!

https://www.youtube.com/watch?v=mDqqr_eFvN8&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/deladap.official

http://www.deladap.com/


(VH - A38.hu)