Ugrás a tartalomra

Ki tud többet Klauzálról?

2014. május 08. csütörtök
Ki tud többet Klauzálról?

A Klauzál Gábor Társaság kilencedik alkalommal rendezte meg az iskolások Klauzál-vetélkedőjét, amelynek idén a tavalyi győztes, vagyis a Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola adott otthont.

- A vetélkedő fő célja, hogy a fiatalokkal megismertessük a kerületi érdekességeket, helytörténetet, illetve azt, hogy az itt élő és alkotó Klauzál Gábor mit is adott hazánknak - mondta a feladatok összeállítója, Kincses Katalin. A versenyre idén négy iskolából érkezett hat csapat. A 21 diák a Klauzál Gábor Társaság honlapján található felkészítő anyagból tanult, de segítséget kért a felkészítő tanároktól is. A diákoknak 45 perc alatt kellett hat feladatot megoldaniuk. Kincses Katalin elmondta: nagyon büszke arra, hogy a gyerekek sokat készülnek, nagyon magas színvonalú a verseny, mert a tanárok sokat foglalkoznak a diákokkal. A vetélkedőt megtisztelte jelenlétével Szénási Istvánné, a Kossuth Szövetség elnöke is, aki már évek óta próbált időt szakítani erre az eseményre. - Nagyon tetszettek a feladatok, Klauzálról sok újat tudtam meg én is, így azt hiszem, otthon előveszem az életrajzát és megtanulom - számolt be az élményeiről az elnök asszony.

A Kossuth-évforduló tiszteletére a szövetség kitűzőket készíttetett, ezek első példányait a vetélkedő résztvevői kaphatták meg. A vetélkedőn a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola fiúcsapata nyert, második lett a Bartók iskola kettes csapata, a harmadik helyen pedig a Kossuth iskola egyes csapata végzett. A könyvutalványt és az oklevelet dr. Dobos Károly, a Klauzál társaság elnöke adta át. A nyertes csapat tagjai, Varga Szabolcs, Zsíros Szabolcs és Rákos Olivér a verseny végén elárulták: számukra a legnehezebb feladat a hibakeresés volt. Mindhárman ugyanakkor sok olyan érdekességet tanultak meg a felkészülés alatt, amit sokan nem tudnak Klauzálról és Kossuthról.

(Viszkocsil Dóra)