Ugrás a tartalomra

Elment Tom bácsi

2014. március 20. csütörtök
Elment Tom bácsi

Ritka az olyan tanár, akit minden gyermek, minden tanítvány, minden kolléga, sőt, minden szülő egyformán szeret. Ilyen volt Thomas Harry Bartlett, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola amerikai anyanyelvi tanára.

Igen. Nehéz ezt leírni, kimondani: "ilyen volt". Mindenki Tom bácsija ugyanis 2014. március 11-én tragikus hirtelenséggel itt hagyott minket, elhunyt. Mindenkit megviselt a hír azok közül, akik ismerték őt, vagy akik akár csak egy-egy iskolaszünetben találkoztak, összefutottak vele. Az iskolában minden szülő, aki tehette, előbb ment a gyerekekért azon a tanítási napon, amikor megtudták a tanítványok a hírt, hogy vigasztalhassák a diákokat. Az iskola bejáratánál virágokat helyeztek el, mécsesek gyúltak.

Tom bácsi mindig mindenkivel kedves, szolgálatkész volt és nem utolsósorban kiváló pedagógus is. A Tom által (5 év alatt több száz gyerek számára) tartott angol anyanyelvi órák igen kedveltek voltak és nagy élményt nyújtottak a Kossuth iskola tanulói számára. Tanította a kommunikációt, a nyelvtant, a helyes kiejtést, a gyerekek életkori sajátosságait mindig szem előtt tartva érdekes, változatos, élménygazdag órákat tartott. ?“ráinak különleges színfoltja volt, amikor saját országának kultúrájáról mesélt, ugyanakkor Magyarországot második hazájának tekintette. Megérdemelt pihenését itt tervezte eltölteni.

Türelmes, toleráns személyiségével kivívta tanítványai és kollégái elismerését. Udvarias, másokra mindig odafigyelő lényét nem felejtjük el, valamennyiünk számára példaként szolgál. A kossuthosok folyamatosan érezték szeretetét, ragaszkodását közösségükhöz. Gyakran lepte meg ezt a közösséget figyelmes gesztusokkal. Feleségével és lányával többször készítettek meglepetéseket a kollégák számára. Élettapasztalatát, bölcsességét önzetlenül adta át tanítványnak, kollégának, barátnak egyaránt. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ismerhettük őt!

Thomas Harry Bartlett 1950. december 16-án született az egyesült államokbeli Springfieldben. Magyarország kormánya és az Amerikai Egyesült ?llamok kormánya kétoldalú nemzetközi oktatási egyezménye alapján, a "Central European Teaching" Program (CETP) keretében érkezett Budapestre. A Kossuth iskolában 2009. október 15. óta dolgozott.

A Kossuth iskola tantestülete, dolgozói, diákjai és a szülők fájó szívvel búcsúznak tőle. Emléke örökké velünk marad!