Ugrás a tartalomra

Maraton, Jeruzsálem, Berlin, Rio

2014. május 08. csütörtök
Maraton, Jeruzsálem, Berlin, Rio

A Pokorny-sportösztöndíjas Csere Gáspár sikeres márciust tudhat maga mögött, hiszen két nagyszabású futófesztiválon is remek eredményt ért el.

A huszonkét éves utcai futó lapunknak elmondta, már régen szerette volna kipróbálni a világ leghíresebb, legtöbb indulót felvonultató félmaratonját, a berlinit, ahol a leggyorsabb futók, Afrika legjobbjai is részt vesznek. Nagy boldogság volt számára, hogy a harminckétezer versenyző között ő is ott lehetett. Annak pedig még jobban örült, amikor a tizenöt kenyai és öt európai versenyző mögött huszonegyedikként, saját csúcsidejét futva beért a célba.

Hozzátette: a maratoni távra készül, mert csak az szerepel az olimpiai sportágak között, de koránál fogva most még kénytelen a rövidebb távokon, illetve félmaratonokon edzeni. Mivel szerinte a berlini az egyik legideálisabb pálya - védett a házaktól, lapos a terep és kevés a kanyar, ezért jó időket lehet futni -, az első maratonit is itt szeretné majd teljesíteni.

A fiatalember arról is beszámolt, hogy a német verseny előtt egy héttel a Jeruzsálemi Maratonon is részt vett, ahol tíz kilométeres távon kilencezer versenyzőből lett abszolút második. Mint mondta, ez azért is különleges, mert az Izrael legnagyobb sporteseményének számító utcai futáson ötvennégy ország sportolói közül őt csak egy etiópiai tudta megelőzni.

Csere Gáspár csak az idén kerül be a felnőttek közé, huszonkét évesen mégis számos, az idősebb korosztály versenyein elért kiemelkedő eredményt könyvelhet már el, nem csoda hát, hogy számára a riói olimpia a cél.

(T. A.)