Ugrás a tartalomra

Evezős évadnyitó: 5. helyen végzett Budafok-Tétény

2014. április 27. vasárnap
Evezős évadnyitó: 5. helyen végzett Budafok-Tétény

BUDAFOK-TÉTÉNY EVEZ?SEI:

?dám Péter - Domaföldi Gergő - Dudik Tamás - Gál Zoltán - Hegedűs Kinga - Pákányi Ferenc - Sályi László - Szabolcs Attila - Szeibert István

A GR?“F SZECHENYI ISTV?N EVEZ?S ÉVADNYIT?“ ÉS SPORTNAP

LETÖLTHET? EREDMÉNY-JEGYZ?KÖNYVE A LAP ALJ?N

KOR?BBAN ?RTUK:

2014. április 26-án, 10:00 órakor az I. világháborúban elesett evezősök emlékköveinek megkoszorúzásával veszi kezdetét a Margitszigeten az evezős évad ünnepélyes megnyitója, a 24. gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnap a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti és a Magyar Evezős Szövetség, valamint a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség rendezésében.

A Tarlós István Főpolgármester fővédnöksége mellet zajló, kétnaposra bővült esemény az evezős évad hazai szezonnyitója, ahol mind a profi, mind a hobbi evezősök összemérhetik tudásukat.

A verseny fő futama a Budapest Kupáért zajló, üldözéses verseny, amely a Graphisoft park mellől, a Hajógyári sziget spicctől indul és a DNHE hajóházánál, a Margitszigeten ér véget. A férfiak a klasszikus nyolcas hajókban, míg a hölgyek négypárevezősökben versenyeznek. A hazai csapatok mellet további 6 ország több mint 10 hajóegysége áll rajthoz. A 11.00 órai rajtot követően az első egységek célba érkezése 10:12-től várható.

A Budapest Kupát, 12:00 órai kezdettel követi a Fixüléses Tízevezős Egyetemi Országos Bajnokság. Az egyetemek közötti verseny a korábbi évek szezonnyitó eseményén is szerepelt, népszerűségét és rangját jelzi, hogy az idén egyetemi országos bajnoki címet kaphat a győztes. Ezeknek a hajóknak a vonzereje abban rejlik, hogy a versenyevezősök mellett az amatőrként sportoló egyetemisták is részt vehetnek. Az egyetemi verseny előfutára a május 1-én, Budapesten a város szívében megrendezésre kerülő "Duna Regattának", amelyen a hazai nagy egyetemek nyolcasai mellett külföldi egyetemi csapatok is rajthoz állnak. A Fixüléses Tízevezős Egyetemi Országos Bajnokság védnökei Dr. Kiss ?dám, a MEFS elnöke és Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. Az egyetemi csapatok 1000 méteres távon mérik össze erejüket.

A szombati program a hazai evezősök számára meghirdetett utánpótlás nyolcas és négypárevezős, valamint a már hagyományos családi kielboat versennyel folytatódik. A parton pedig az evezős ergométeres, valamint húzódzkodó versenyben tehetik próbára magukat a résztvevők.

A vasárnap elsősorban a "Hív a Duna" elnevezésű, cégek közötti evezős versenyé a főszerep. A programot a fővárosi ötcsillagos szállodák által támogatott jótékonysági verseny indítja, melyben a Kézenfogva és a Down Alapítvány fogyatékkel élő sportolóival együtt versenyeznek a Le Meridien Budapest, Sofitel Budapest Chain Bridge, Intercontinental Budapest, Corinthia Hotel Budapest, Hilton Budapest és Budapest Marriott Hotel munkatársai és a Danubius Nemzeti Hajós Egylet sportolói.

A tízevezős versenybe benevezett cégek között újra próbára teszi magát az olajtársaságok között a MOL több csapata, rajthoz állnak a "Big 4" tanácsadó cégek mellett nemzetközi ügyvédi irodák, informatikai fejlesztési cégek és épületgépészeti, valamint tervező cégek csapatai is.

A több mint 40 benevezett cég hajói 10.00-tól egészen 15.00-ig csapnak össze a fixüléses tízevezős hajókban, hogy az előfutamok sorozatán át a döntőben rajthoz álljanak a szuper kupáért való küzdelemben.

Az idén először Budapest Főváros, és több kerület önkormányzatának csapatai is versenybe szállnak. A II. kerület külön "házi versenyen" dönti el, hogy a Széchenyi verseny vasárnapi "Hív a Duna" eseményén melyik hajójuk képviselje a budai kerületet. Már jelezte részvételi szándékát a Főpolgármesteri Hivatal, a II. III. és a XVII. kerületek csapata is.

A szervezők egyik célja az, hogy Budapest ékességét, a Dunát, mint sportolásra alkalmas folyót is népszerűsítse és megszerettesse mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, megismertesse a nemzetközi mezőnnyel is.

A másik cél az evezés népszerűsítése, hiszen a Budapestet kettészelő Duna mindenki számára elérhetővé teszi, hogy a természet közelségét élvezve, a belváros zajától távol, de mégis Budapest szívében kikapcsolódjon, testileg és lelkileg felüdüljön.

A versenyt évről-évre egyre nagyobb figyelem övezi. A házigazda Danubius Nemzeti Hajós Egylet több mint 600 versenyzőt és legalább ugyanennyi nézőt és hozzátartozót vár minden korosztályból. Szolnoktól Keszthelyen át Győrig, illetve hátárainkon átívelve, Erdélyből, Horvátországból, Lengyelországból, Ausztriából és Olaszországból is érkeznek csapatok a Hajós Alfréd uszoda mögé vasárnap reggel, hogy a 4500 méteren át tartó küzdelemben eldőljön ki viheti haza a Budapest Kupát.