Ugrás a tartalomra

Balaton, görkori, emberpalánták

2014. július 10. csütörtök
Akaliban és a Hófehér Fókánál, illetve a Klauzál Házban is sok gyerek táboroz
Balaton, görkori, emberpalánták

Megkezdődtek a kerületi nyári táborok. Balatonakaliban az iskolások hagyományos táboroztatása folyik egymást váltó turnusokban, felújított faházakban és környezetben. Ezenkívül sok gyerek vesz részt a napközis rendszerű táborokban, például görkorcsolyázik, kerékpározik, úszik, vízilabdázik vagy kézműves-foglalkozásokon vesz részt.

Tovább szépült a balatonakali tábor

Huszonötmillió forint önkormányzati támogatással szépült meg a Klauzál Gábor Művelődési Központ üzemeltetésében működő balatonakali nyári tábor. A kerület balatoni táborában felújították többek között a vizesblokkokat, a gyerekek szállásait és az üdülőházakat is. A nyári szezon előtt Szabolcs Attila polgármester, Zugmann Péter alpolgármester, dr. Szántó János jegyző, Gadácsi Miklós társadalompolitikai koordinátor és Fogarasi Lajos, a Klauzál művelődési központ igazgatója ellenőrizték az előkészületeket, a szálláshelyek és egyéb létesítmények állapotát. Szabolcs Attila lapunknak elmondta: a gyermekek szállásául szolgáló faházak tetejét már tavaly felújították, ezenkívül új bútorok, ágyak és polcok kerültek az iskolai tábor házaiba és a kiadó, apartman jellegű faházakba is. A későbbiekben szükség lehet még a járdák és a központi tér gyepszőnyege felújítására is, de már így is nagyon szép táborba érkezhetnek a vendégek, illetve az iskolások, akik nagyon szeretnek Akaliban nyaralni - tette hozzá a polgármester. Fogarasi Lajos beszámolt arról is, hogy nyolcmillió forintért vettek új bútorokat, konyhai eszközöket, matracokat, ágyneműket az üdülőházakhoz, amelyek teraszaira új burkolat is került. Az egész táborban biztosítva lesz a wifi, a vendégházakban 31 főt, a gyerektáborban több mint száz iskolást tudnak egyszerre elhelyezni a tanárokkal, az úszómesterrel és az orvosi ügyelettel együtt. A táborban új játszótér és új pingpongasztalok is vannak, illetve feltöltötték a létesítmény gyönyörű medencéjét is.

Gurulva szép az élet

A görkorcsolyatáborra idén is nagyon sokan jelentkeztek. Az első héten 44 táborozó húzott görkorcsolyát és tanult meg biztonságosan közlekedni nyolc keréken. Karsay Ferenc alpolgármester, a tábor vezetője nagyon büszke minden tanítványára. A 11. alkalommal meghirdetett táborra nemcsak középső csoportos óvodások, hanem általános iskolás, felső tagozatos diákok is jelentkeztek. A kisebbek a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola tornatermében görkoriztak. A nagyobbak és a bátrabbak, hokisok segítségével vagy anélkül, a lakótelep épületeit körülölelő tereken gyakoroltak. Karsay Ferenc, a tábor szülőatyja elmondta: a táborban azt mutatják meg a gyerekeknek, hogy mit tudnak valójában, mik a kockázatok, és hogy a saját tudásuknak megfelelően mit vállalhatnak be egy-egy pillanatban.

- A mai fiatalok új mozgásformákat keresnek, és a görkorcsolya ilyen sport - jegyezte meg az alpolgármester. A mindennapi görkorizás mellett számos más program is várta a táborozókat. A Hajós Alfréd Tanuszodában úszni tanultak a gyerekek, a mozgás mellett színházba és múzeumba is elvitték a táborvezetők a nyári szünetüket itt töltő kicsiket és nagyokat. Sok táborozó kedvence a korizás mellett a lovaglás és a falmászás is.

Hagyományőrző tábor

Harmadik alkalommal hirdette meg Emberpalánta táborát a Klauzál Ház, melyet még annak idején Mészáros Csaba, az intézmény volt igazgatója talált ki. Az egyhetes napközis tábor fő célja a hagyományőrzés, melyet kézműves-foglalkozásokon sajátíthatnak el a gyerekek. Idén 15 palánta jelentkezett a táborba. A mindennapi kézművesfeladatok mellett csütörtökön kirándulni is elmentek a gyerekek. A simontornyai és az ozorai vár megtekintését minden táborozó nagyon élvezte. A táborozók 60 százaléka visszatérő nemezelő, gyöngyfűző és vasalógyöngyöző. A tábor utolsó napján, azaz pénteken a két táborvezető, Markó Mónika és Tamon Erika kis kiállítás rendezett be a héten készült művekből.

(VH-V. D.)