Ugrás a tartalomra

Milyen legyen a belvárosunk?

2014. július 14. hétfő
Milyen legyen a belvárosunk?

LETÖLTHET? ÖSSZE?LL?T?S FOT?“KKAL A LAP ALJ?N

A Promontorium Polgári Casino által kezdeményezett közösségi tervezési projekt záróeseményét tartották meg a Soós István Borászati Szakiskola dísztermében. A budafoki belváros fejlesztésének előmozdításáról szóló fórumon a civil szervezetek, vállalkozások, intézmények munkatársai mellett megjelentek az önkormányzat képviselői is.A cél ezúttal az elmúlt nyolc havi munka keretbe foglalása volt. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett az önkormányzat részéről Karsay Ferenc alpolgármester, Rumi Imre főépítész és Gadácsi Miklós társadalompolitikai koordinátor.

Mészáros Péter bevezetőjében arról beszélt, a nyolc kerekasztalfórum során több száz embert sikerült megszólítani, aktivizálni, bevonni, köztük szakembereket, művészeket, iskolásokat, helyi civileket, vállalkozásokat. Röviden kitért a lezajlott nyolc eseményre, azok főbb témáira: a volt mozira, az úgynevezett belvárosi zöldtengelyre, a Kossuth Lajos utcai forgalomcsillapításra és rehabilitációra, a kastélyok térségére és a sikeres SzÉpítészek diákprogram eredményeire.

Karsay Ferenc alpolgármester a csendes és normális hangvételre utalt a projekt kapcsán, ami a legfontosabb érdeme a kezdeményezésnek. - Eltérő vélemények vannak, de ez nem jelentős különbség. A gyerekek makettpályázata üde színfoltja volt a projektnek, amiből jó néhány ötletet be lehet építeni a tervekbe - közölte az alpolgármester.

A várospolitika kapcsán Karsay Ferenc a kerület főépítészét kérte fel rövid áttekintésre.

Rumi Imre a jövőképről beszélt az eddigi megalapozó dokumentumok tükrében. Mint elmondta: a kerület területfejlesztési koncepciója 2001-től kezdve fekteti le a mai alapelveket, az épített és a természetes környezet megújítása, új piac építése és a belváros rehabilitációja évtizedek óta napirenden van. Fontos elem Budafok belváros átmenő forgalmának enyhítése, a Pécsi utca újragondolása, a Mária Terézia utca átépítése. A Kossuth Lajos utca csillapított forgalmú lehet - emlékeztetett a főépítész.

Csizmár Gyula építész a közösségi tervezés tapasztalatairól, a budafoki belváros lehetőségeiről beszélt. - Az én tapasztalatom az, hogy ha a helyben lakókat megkérdezzük és közösen gondolkodunk velük, akkor később kevesebb hiba kerül a végeredménybe, és a lakók is magukénak fogják érezni a belvárost - mondta a felszólaló. Felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte a budafoki városközpont a szomszédos plázák ellenére sem ment tönkre, 70-80 százalékban kihasználtak az ingatlanok és működnek a szolgáltatások is.

Sain Mátyás a Közösségfejlesztők Egyesülete részéről, a részvételi városmegújítás tapasztalatairól beszélt. - Azért vagyunk együtt, hogy egymástól tanuljunk és figyeljünk egymásra. Nagyon fontos, hogyha valaki mond valamit, akkor az bekerüljön a tervekbe - erősítette meg az előtte szólókat.

Döbrönte Katalin, a projekt vezetője az itt élők igényeinek és szükségleteinek fontosságáról beszélt, majd összegezte a nyolc hónap tapasztalatait.

Viszkocsil Dóra