Ugrás a tartalomra

Wagner után Puccini

2014. július 21. hétfő
Wagner után Puccini

Huber József évekkel ezelőtt Németország egyik magántemetőjébe, egy gróf gyermekének sírjára faragott angyalfigurát a nagyon ritka és igen drága fehér carrarai márványtömbből, amelynek megmaradt darabján most dolgozik. Egy zárt figurát képzelt ebbe a szép, értékes, de nagyon kemény anyagba, mert mint mondta, a formát nem lehet szellőssé tenni, nem tud olyan technikai bravúrokat és finom áttöréseket alkalmazni, mint annak idején Michelangelo és kortársai, akik szintén carrarai márványt használtak alkotásaikhoz, de ők valószínűleg egy puhább fajtát.

A márványszoborhoz készült gipszalak kapcsán a szobrászművész elmondta, hogy ha "csak" a műtermének dolgozik, nem készít bronzszobrot, mert a bronzöntés nagyon drága. Ezért inkább kővel dolgozik, amelyet szintén nemes, időtálló anyagnak tart.

Ezután körbevezetett a műtermében, ahol alkotásairól beszélt. Megmutatta Szabó Gyuláról készített portréját, amelyet nagy becsben tart, hiszen a Nemzet Színésze még élt, amikor megörökítette őt.

Elmesélte, hogy a szegedi önkormányzat által vásárolt Ünnep című munkája a Móra Ferenc Gimnázium aulájában Borsos Miklós szobrászművész portréja mellett áll. Hajós Alfrédról készített szobra a Kolonics György Általános Iskolában, Vén Emilről és Takács Pálról készült alkotásai a Budai Nagy Antal Gimnázium kertjében kaptak helyet. A Wagner-portré a Záborszky pincében lelt otthonra, ahol Melis György portréját is kiállította a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület júniusi kiállításán.

A kerületi szobrász annak idején a bútordíszítő faszobrász szakmát választotta, mert ez állt a legközelebb a képzőművészeti vonalhoz, de emellett folyamatosan festett és szobrászkodott. Több körbe is járt, mielőtt megalakították a Mészáros László Képzőművészeti Egyesületet, ahol a mai napig tanít.

További elképzelése, hogy olyan zenei sorozatot készít a Záborszky pince számára, amely illeszkedik Békési Imre terveihez, aki hangversenyterem létrehozását tervezi. Zenészek, zeneszerzők és zeneművészek portréit szeretné elkészíteni, legközelebb Giacomo Pucciniét.

Tamás Angéla