Ugrás a tartalomra

Gyógyító zeneterápiák a budafoki gézengúzoknak

2014. július 21. hétfő
Gyógyító zeneterápiák a budafoki gézengúzoknak

A Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért (Gézengúz Alapítvány) nevű szervezet huszonnégy évvel ezelőtt jött létre idegrendszeri sérült kisgyermekek és veszélyeztetett fejlődésmenetű gyermekek családcentrikus, holisztikus szemléletű összetett egészségügyi ellátásáért. Az alapítvány jelenleg közhasznú szervezetként működik öt központban, köztük Budafokon is.

A Gézengúz Alapítvány 2006 óta foglalkozik a zeneterápia, a művészi torna, a meseterápia, és az alkotó tevékenységet hangsúlyozó művészetterápia egyéni és csoportos formájában a születési károsult gyerekek segítésével. 2012-ben az újonnan megnyílt budafoki intézetükben is elindult a művészetterápiás munka, mely a budakalászi központjukban kidolgozott és évek óta alkalmazott koncepciót követve adott lehetőséget a helyi igényeknek megfelelő terápiás segítésre. Az idei évben Budafokon heti gyakorisággal, képzett művészetterapeuták vezetésével két csoport indult "Hangoló zenecsoport" és "Szárnyaló alkotócsoport" néven. A programra jelentkezők leginkább viselkedésbeli, beilleszkedési problémákkal, megkésett vagy elakadt beszédfejlődéssel küzdő gyermekek voltak. Ezzel párhuzamosan Budakalászon kreatív önismereti csoport alakult a kiskamasz korosztály számára, azzal a céllal, hogy az alapítvány látókörébe került gyermekek fejlődésének utánkövetésében, az élethelyzeteikből adódó újabb kihívások leküzdésében támogatást tudjon nyújtani.

"Hangoló" zenecsoport 2-3 éves gyermekeknek (Budafok). A foglalkozás lényege a hangszerek és az énekhang segítségével történő kommunikáció elindítása, erősítése. Célja a kommunikációs készség és a beszéd fejlesztése. A szülő jelenlétében zajló zeneterápia segít a gyermekek megértésében, érzelmeik kifejezésében, illetve a hangadás élményének megtapasztalásában, ami a beszéd beindulását támogatja. A Mol Új Európa Alapítvány gyermekgyógyító programja a művészetterápia támogatása mellett több integrációs gyermekrendezvény hátterét is biztosította a Gézengúz Alapítvány budafoki intézetében. Ezek közé tartozott a június közepén megrendezett délelőtti "Nyárnyitogató" program. A pályázat lehetőséget biztosított arra is, hogy a kerületi szakemberek - védőnők, pedagógiai szakszolgálat munkatársai - szakmai workshopon ismerjék meg az alapítvány művészetterápiás munkáját.

(Viszkocsil Dóra)