Ugrás a tartalomra

Magas állami elismerés Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karnagynak

2015. március 15. vasárnap
A zenekarvezető szerint a Magyarország Érdemes Művésze díj nem csak a személyének, hanem a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak és a Budafok-Tétényieknek is szól
Magas állami elismerés Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karnagynak

- Önök így együtt és külön-külön is megteremtenek egy darabot a márciusi ifjak vágyaiból és reményeiből, arról a Magyarországról, amelyben élni szeretnénk - mondta Balog Zoltán pénteken a Pesti Vigadóban, az állami művészeti és miniszteri szakmai díjak átadásán. Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából 75 alkotónak adott át elismerést, 18 kategóriában.

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült többek között HOLLERUNG G?BOR Liszt Ferenc-díjas karmester is. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karnagya, zeneigazgatója ebből az alkalomból nyilatkozott a budafokteteny.hu-nak.

- Úgy gondolom, hogy a Magyarország Érdemes Művésze díj odaítélésével személyemen keresztül azt a munkát és azt az eredményt ismerték el, aminek a zászlóshajója a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, amely ma már az ország egyik vezető együttese lett, olyan közönségbázissal, amely támogatja az általunk képviselt innovatív és rendkívül változatos műsorpolitikát - mondta Hollerung Gábor. A karnagy-zenekarvezető szerint az elismerés annak is szól, hogy sikerült szoros kapcsolatot építeniük a fiatalokkal és egy amatőr, zömében fiatalokból álló társulatból mára már sikerült olyan hivatásos zenekarrá válniuk, amely vezető szerepet tölt be a hazai zenei életben. Hollerung Gábor úgy fogalmazott, biztatásnak is tekintik a díjat, hogy érdemes a megkezdett úton haladni tovább, hogy őszinte lelkesedéssel, továbbra is a zene iránti szeretetet kell hirdetniük a világban. A karnagy-zeneigazgató szerint ennek ékes bizonyítéka volt az Együtt énekel az ország tavalyi rendhagyó kezdeményezés is, amikor a gyakorlatban is sikerült bizonyítaniuk, hogy a zenének közösségépítő, összetartó szerepe, ereje van. Szerinte a most átadott díj ennek felismerését jelzi kormányzati, és helyi, Budafok-Tétényi önkormányzati részről egyaránt.

- Azok a zenekedvelő, kultúraszerető polgárok, akik megveszik a hangversenyeinkre a jegyeket, megvásárolják a hanglemezeinket ezzel maximálisan tisztában vannak, a több évtizedes befektetett energia, erőfeszítés most kezd eredményeket hozni, kamatozni - hangsúlyozta a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmester. Mint mondta, ez közös siker, a zenekaré és a kerületi polgároké is, hiszen a Budafok-Tétényi önkormányzat az egyetlen a fővárosban, amely egyértelműen felelősséget vállal és hosszú távon garantálja egy hivatásos szimfonikus zenekar létezését, működését. Mi a magunk részéről ezt a nagylelkű támogatást, bizalmat kívánjuk megszolgálni a rengeteg fellépéssel, a színvonalas előadásokkal és amint azt legutóbb is bizonyítottuk, a rászorulók megsegítésében, jelen esetben a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarok támogatásában is méltó partnerei kívánunk lenni a Budafok-Tétényieknek, ezért csatlakoztunk elsőként a március 6-i segélykoncertünkkel az önkormányzat adománygyűjtő felhívásához - nyilatkozta a budafokteteny.hu-nak Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezetője.