Ugrás a tartalomra

Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát

2014. március 20. csütörtök
Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát

Nagyon-nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Romhányi József Nagytétény szülötte, és amíg létezik Nagytétényi Polgári Kör, addig mi mindig meg fogunk emlékezni róla - jelentette ki Lászlóné Varga Éva, a civil szervezet elnöke március ötödikén délután, amikor a híres "rímhányó Romhányira" emlékeztek versmondó versennyel és koszorúzással a Szelmann-házban, illetve a költő nevét két éve viselő utcában, az alkotó szülőházánál.

A tízedik alkalommal megrendezett Romhányi-szavalóversenyen három korcsoportban indulhattak a gyerekek. A zsűri elnöke Rigó Béla író, műfordító és forgatókönyvíró, Romhányi József barátja és veje volt, a döntnökök között helyet foglalt többek között Karsay Ferenc alpolgármester és Szepesfalvy Anna, a kulturális, sport- és turisztikai bizottság elnöke is.

- Mindenki jókedvvel mondja el a versét, mert szeretnénk végigkuncogni a délutánt! - kérte a versenyt levezető Orbán Éva tanárnő. Vidámságban nem is volt hiány - a versek magukért beszéltek, és a legtöbb gyerek értőn, szórakoztatóan adta elő a választott költeményt. A humoros versek óriási előnye, hogy a közönség azonnal visszajelzést ad az előadóról: ha nevetnek, akkor minden rendben van. Erről Rigó Béla beszélt a díjkiosztó előtt, majd köszönetet mondott a felkészítőknek és a szavalóknak, hogy munkájukkal a Romhányi-hagyaték gondozásának részeseivé váltak. Elmondta: a költő nagyon muzikális lény volt, brácsázott, és énekes diplomát szerzett a Zeneakadémián, de azt nem szerette, ha a verseit éneklik. - Azon a hangon kell verset mondani, amin egyébként is beszélünk, a poént viszont ki kell emelni - tanácsolta a zsűri elnöke a gyerekeknek. Szólt még a képességeknek és a korosztálynak megfelelő versválasztásról is.

- Romhányi Józsefet az egész ország ismerte, de semmiféle díjat, elismerést nem kapott - jegyezte meg Rigó Béla a koszorúzásra átsétált szavalók előtt, majd arra kérte a gyerekeket, hogy ha erre járnak, jusson eszükbe, hogy itt született egyik kedvenc versük írója. - A művészetnek gyújtunk gyertyát, ami ember nélkül nem létezik - olvasta fel búcsúzóul az emléktábla elé helyezett babérkoszorú feliratát Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke.

Kántor Klaudia

A szavalóverseny eredményei:

7-8. évfolyam: 1. Tóth Keve (Kossuth) - A majom búcsúbeszéde társaihoz emberré válása alkalmából, 2. Szabó András (Baross), 3. Romhányi Réka (Gádor)

5-6. évfolyam: 1. Tóth Fanni (Kossuth) - Kecskére káposztát, 2. Ajtay Adrienn (Kempelen), 3. Házas Anna (Nádasdy)

3-4. évfolyam: 1. Váradi Levente (Baross) - Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát, 2. Szabó Borbála ?gnes (Kossuth), 3. Kazup Krisztián (Baross)