Ugrás a tartalomra

Korszerűbb, szebb óvodák és iskolák

2014. augusztus 15. péntek
Korszerűbb, szebb óvodák és iskolák

Európai uniós forrásból megújuló energiával kombinált energiatakarékossági fejlesztés, valamint a Budafok-Tétényi önkormányzat által finanszírozott belső esztétikai felújítás kezdődött meg július közepén a Halacska Református Óvodában, Budafokon. A belső, esztétikai felújításhoz a Budafok-Tétényi önkormányzat hárommillió forintot biztosított. A fejlesztés során az óvoda kívül-belül jelentős mértékben megújul, az ovisok nemcsak kellemes klímájú és energiatakarékos, de nagyrészt újszerű, esztétikus épületbe térhetnek vissza szeptemberben. A 85 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott energetikai felújítással kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a külső falakat, elvégzik a radiátorok cseréjét, fűtőtestenkénti hőmérséklet-szabályozó rendszert építenek ki, valamint fűtésrásegítő napkollektorok és áramtermelő napelempanelek kerülnek a tetőre. Az energetikai korszerűsítés következtében az intézmény energiafogyasztása és így rezsi-je is jelentősen csökken, az óvodások télen-nyáron kellemes környezetben játszhatnak, sőt, ezzel az épület szén-dioxid-kibocsátása is jelentősen csökken. A szén-dioxid (üvegházhatású gáz) ki-bocsátásának csökkenését a szigetelés, illetve a nyílászárócsere energiamegtakarítása, az új radiátorok hatékonyabb hőleadó képessége és a radiátoronkénti hőmérséklet-szabályozás hatékonyságnövelése mellett a háztetőre szerelt napelemek és napkollektorok megújulóenergia-termelése is elősegíti. A kerületben a nyár folyamán számos óvodában és iskolában felújítási munkálatok zajlottak, van, ahol a homlokzatot javították, újították fel, van, ahol komoly bővítési munkák zajlanak, például a Kereszt utcai Maci tagóvodában.

Ahogy korábban már beszámoltunk erről, csaknem 120 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével bővülhet az óvodai férőhelyek száma kerületünkben. Ötven új óvodai férőhely létesül a Kereszt u. 4. sz. alatt található Maci tagóvodával szomszédos, Kereszt u. 2. sz. alatt található megüresedett önkormányzati épület átalakításával és bővítésével. A fejlesztés során többek között tornaszoba is épül.

Az önkormányzat a nyarat idén is kihasználta az iskolák, óvodák szükséges korszerűsítésére, karbantartására. Több intézményben komoly felújítások is zajlottak, sportpályák, játszóudvarok újultak meg.

A Kereszt utcai Maci tagóvoda bővítésére több mint 117 millió forintot költenek el, a munkákat a tervek szerint októberben fejezik majd be. Ahogy korábban már beszámoltunk erről, csaknem 120 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével bővülhet az óvodai férőhelyek száma kerületünkben. Ötven új óvodai férőhely létesül a Kereszt u. 4. sz. alatt található Maci tagóvodával szomszédos, Kereszt u. 2. sz. alatt található megüresedett önkormányzati épület átalakításával és bővítésével. A 10 kW teljesítményű napelemes rendszer még 2013-ban elkészült, így a napelemek által termelt áram a jelenlegi építkezés energiaszükségletét is fedezi. Tavaly ősszel a játszóudvar építési munkái is befejeződtek. Az építési, bővítési munkákra a vállalkozóval tavaly novemberben kötött szerződést az önkormányzat.

A téli időszakban a meglévő épület átalakításán dolgozott a kivitelező. Az épület elérte a szerkezetkész állapotot, és nagy sebességgel folynak az egyéb építési munkák is. A fejlesztés során tornaszoba is épül, melyet a szomszédos épületben, a tagóvoda régebbi épületében elhelyezett gyermekek is használhatnak majd. Felújították a Hugonnai iskola kis sportpályáját, erre 5 288 230 forintot költöttek el. Az iskolában közel 500 ezer forintért újították fel a lépcsőt, a belső ajtók cseréjének második ütemére több mint hatmilliót fordítottak. Dolgoznak a Baross iskola kosárlabdapályáján - ott a sportpálya sátorfedést kap majd. A munkálatok 18 346 234 forintba kerülnek. Felújítják a Nádasdy iskola sportpályáját is, közel 50,5 milliót fordítanak az intézmény udvarának csatornafelújításaira. A Nádasdy művészeti iskolában a balett- és a dobterem klímaberendezést kap. A Dévény utcai iskolaépületben a kazánház felújításán dolgoznak. A Kempelen gimnáziumban a konyhát és az étkezőt fogják teljesen átépíteni, és a sportpályát felújítják.

A Bartók iskola és a Budai Nagy Antal gimnázium homlokzati hőszigetelést kap. A Kossuth iskolának az oromfalát újítják fel, tatarozzák a régi hátsó épület és a tornaterem homlokzatát, ez utóbbiban a belső burkolatot cserélik. A régi hátsó épületre 5 millió forintot, a tornateremre 12 milliót költenek el. A Gádor iskolában felújítják az udvart és sportpályát építenek.

Az Árpád iskolában több mint 17 millió forintot szántak a csatornafel-újításra, a Bartók bölcsődében közel 3 millióért végzik el a teraszok, lépcsők javítását, illetve a tetőhéjazat cseréjét. A Bartók óvodában 5 767 241 forintért újítják fel a tornapályát, a Leányka bölcsődében csaknem 4 millióért cserélik ki a radiátorokat. A Rózsakert óvodában több mint 7 millió forintért újítják fel az udvart, a Vöröskereszt óvodában 4,5 millióért korszerűsítik a tornapályát.

(VH)