Ugrás a tartalomra

Villámkarriert futott be a "photoshopolt lány"

2014. július 10. csütörtök
Villámkarriert futott be a

Énekel jazzt, swinget, soult, sanzont, bluest, a Múzeumok éjszakáján azonban ezen stílusok sajátos ötvözetéből álló saját szerzeményeivel állt színpadra Csemer Boglárka, azaz Boggie. Az énekesnő többek között első albumának magyar, francia és angol nyelvű, lírai és dinamikusabb hangvételű dalaival kápráztatta el a Törley udvar közönségét a nyári napforduló estéjén. Boggie nem rangsorol a stílusok között, választása csak attól függ, mikor melyik dal esik jól neki. Zenét szerez, szöveget ír, és januárban megjelent klipjében szemünk előtt változik át hibátlan bőrű, tökéletes arcú címlaplánnyá. A Parfüm, amelyet az év első hónapjában néhány nap leforgása alatt csaknem egymillióan láttak világszerte az interneten, ma már huszonötmilliós nézettségnél tart, és népszerűsége egyre csak nő. Csemer Boglárkával önmagunk szeretetéről és elfogadásáról, illetve az előadói szabadságról beszélgettünk.

- Milyen üzenetet hordoz a Parfüm/Nouveau Parfum című dalhoz készített klip?

- Nem jó, hogy a világ show-bizniszként működik. Fontos, hogy olyannak fogadjuk el önmagunkat, amilyenek vagyunk, hogy szeressük magunkat. Nagyjából ez az üzenet.

- Ez elsősorban a nőknek szól, de a 150 ország internetezője között szép számmal akadnak fiúk és férfiak is. Nekik mit jelent a dal zenéje, szövege és képi világa?

- Egy férfi azt írta a levelében, hogy a klip óta más szemmel néz a feleségére, és ezt nagyon köszöni nekem. Szerintem ez gyönyörű! Az ilyen levelektől hasznosnak érzem magam, mert látom, hogy mekkora ereje van a zenének. Remélem, a férfiak, akik ritkán látják a nőket úgy, ahogy a klipben engem láthatnak, ennek hatására majd könnyebben elfogadják a párjukat.

- Kvartettjével öt évvel ezelőtt debütált a Budapest Jazz Club színpadán, és azóta folyamatosan koncertezik. 2011-ben mégis jelentkezett a Csillag születik című tehetségkutató műsorba. Miért?

- Megkerestek a műsorszerkesztők és tetszett a lehetőség, hogy zongorista társammal, Sebestyén ?ronnal mehettem, akivel a mai napig együtt dolgozom. Önálló feldolgozásokat készíthettünk és nem cover verziót a szokványos alapokra, a műsorra való felkészülés alatt pedig még jobban megismerhettük a közös munkát. Egyik legjobb dalom, a Parfüm is kettőnk szerzeménye.

- Megviselte, hogy ismertsége ellenére kiesett a show-ból?

- Akkor még nagyon a pályám elején járó énekesnő voltam, nagy ismertségről sem a műsor előtt, sem utána nem beszélhetünk. A kiesés persze rosszul esett, de hamar túltettem magam rajta. Örültem, hogy teljes mértékben megőrizhettem a szabadságomat. Gondolkodásmódom fontos formálói, Micheller Myrtill és Palya Bea (akitől a mai napig órákat veszek) is támogatnak abban, hogy a saját utamat járjam.

- Első lemezén elsősorban Boggie-szerzemények szerepelnek.

- Csak egy-két dalszöveghez "nincs közöm", a többi számnál vagy a szöveg, vagy a dallam, vagy a teljes dal az enyém. Az angol nyelvűeknél Bori Sára Hélene-nel, a francia dalszövegeknél Petrovits Genovévával dolgoztam együtt, a Parfüm című dal szövegét pedig Dorozsmai Péter írta a francia Nouveau Parfum alapján, amelyet viszont én írtam.

- Mikorra várható a második album?

- Szeretnénk, ha ősszel megjelenne. Egyelőre még csak a dalok készülnek, de biztos, hogy valamelyikből klip is lesz majd. Olyan dolgokról írok, amelyeket személyesen is megélek, fontosnak tartok vagy valami miatt foglalkoztatnak engem.

- Boggie vagy Csemer Boglárka néven?

- Mindkettőt szeretem, de jó lenne, ha egy idő után inkább Boggie-ként ismernének.

(Tamás Angéla)