Ugrás a tartalomra

Megújuló sporttelepek, iskolai és óvodai tornapályák

2014. április 03. csütörtök
Megújuló sporttelepek, iskolai és óvodai tornapályák

Számos sportcélú beruházás indulhat el a közeljövőben a kerületben. Mint arról korábban beszámoltunk, több mint 650 millió forint kormánytámogatással felújítják a BMTE sportcsarnokát, atlétikai pályáját és kiszolgáló létesítményeit, de hamarosan műfüves sportpályák épülhetnek Nagytétényben és Budatétényben is, miközben a mindennapos testnevelés további segítésére több iskola szabadtéri sportpályáját, udvarát újítják fel, fedik le fűthető sátrakkal. Az utóbbi fejlesztést a Baross Gábor Általános Iskolában kezdik, erre már sikerült is elnyerni a támogatást A Kempelen gimnáziumban új sportpálya is épül. Ismert, hogy az ovi-foci program keretében új sportpálya épült az Egyesített Óvoda épületében, de új tornaszoba létesül majd a Kereszt utcai óvodában is, mivel az intézményt kibővítik a mellette álló önkormányzati épület átalakításával.

A nagytétényi műfüves sportpálya létrehozásához a kerület nemrég nyert el csaknem negyvenmillió forint állami támogatást a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Az önkormányzat a szövetség országos pályaépítési programjára nyújtott be nyertes pályázatot. A képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a polgármester együttműködési megállapodást írjon alá az Angeli utca 62. szám alatti ingatlanon épülő 44x64 méteres műfüves sportpályáról.

A pálya összköltsége bruttó 53 274 584 forint, ennek harminc százalékát, vagyis 15 982 375 forintot az önkormányzat állja. Ennek egy része a tulajdonjog, egy másik része pedig a használati jog ellenértéke. A program azonban itt nem ér véget, az önkormányzat a képviselő-testület felhatalmazása alapján jelentkezik a pályaépítési program VIII. ütemére is. Ennek köszönhetően a tervek szerint lehetőség nyílik az önkormányzat tulajdonában és a Budatétény SE használatában álló, Jókai Mór utca 37. szám alatt fekvő sporttelepen is egy műfüves pálya kialakítására.

A BMTE-pályán megkezdődött felújítási munkákat egyébként közös bejáráson tekintette meg Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Németh Zsolt parlamenti államtitkár, Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc alpolgármester, Jakab János egykori futballista és a BMTE vezetői.

Az egyesület képviseletében a helyszínen az ütemterv menetét ismertette Vizi Sándor és dr. Soós János ügyvezető. Mint elmondták, az ügyvédek világbajnokságának május 23-án kezdődő selejtezőjére megújul a füves focipálya, és az egykori faház helyén is új épület lesz majd. Az UEFA már akkreditálta a rendezvényre a pályát.

Kiss Norbert kijelentette: nagyon fontosak ezek a versenyek, de a legfontosabb, hogy a helyi lakosság magáénak érezze a sporttelepet, hogy minél többen járjanak a BMTE-pályára rendszeresen sportolni.

Szabolcs Attila polgármester elmondta a résztvevőknek, hogy a csarnok a 80-as években épült, és az évek folyamán rendkívül "leharcolt" állapotba került. A sporttelep 100. évfordulóján rendezett ünnepségen azonban Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett a csarnok állami támogatásból történő felújítására.

(VH-V. D.)