Ugrás a tartalomra

Lakossági energiahatékonysági pályázatok

2014. szeptember 18. csütörtök
Lakossági energiahatékonysági pályázatok

Már szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.

A megnyíló pályázatok kedvezményezettje a lakosság lesz: fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint, külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint és háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre. A fejlesztések célja a hazai energiahatékonyság növelése. A legmagasabb pályázható összeg fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer, ablakok cseréje esetén 500 ezer, háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

Újdonság, hogy a hazai lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra. Várhatóan 10 milliárd forintos kerettel még az idén elindul a Panel program utódja. Az új program lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező komplex felújítását tűzi ki célul, és nemcsak az ipari technológiával épült ingatlanok - azaz panelházak - számára.

Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezetti kört, azaz minél több család számára teszi elérhetővé, hogy jól szigetelt, korszerű fűtéssel rendelkező, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

A pályázatot kezelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elérhetősége:

* ??gyfélszolgálati iroda: 1011 Budapest, Fő u. 44-50.

* Telefonszám: 06-1-795-6766; 06-1-795-3832

* E-mail cím: ugyfelszolgalat@nfm.gov.hu