Ugrás a tartalomra

Szerbia és Bosznia köszönik

2014. augusztus 15. péntek
Szerbia és Bosznia köszönik

Egyenként negyvenötezer forint az értéke annak a 23 humanitárius csomagnak, melyeket napi életvitelük alapszintű támogatásához kapott segítségül 73 vogoscai (Bosznia, Szarajevó kanton) lakos az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársaitól. A balkáni árvízi segítségnyújtásának ezen programszakaszát a XXII. kerületi önkormányzat támogatásából valósították meg a civilek.

A Szarajevó agglomerációjában található településen több jelentős hegyomlás, földcsuszamlás történt, amely 23 család ingatlanát elpusztította, illetve használhatatlanná tette. A helyiek lakhatása mindössze egy évre megoldott, amíg az önkormányzat átmeneti lakásokat biztosít számukra, a családok ellátása azonban továbbra is probléma maradt a sok gyermek, idős és munkanélküli miatt. A mostani segélycsomagok 48-féle árucikket (többek között lisztet, cukrot, sót, száraztésztát, étolajat, sajtot, konzerveket, fertőtlenítőszert, fogkrémet, fogkefét stb.) és két nagy csomag mosóport tartalmaztak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet balkáni segélyprogramja keretében Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában nyújtott segítséget az esőzés, árvíz, földcsuszamlás után súlyosan károsult települések lakóinak. A térségben tartózkodó magyar munkatársak helyi partnerszervezeteikkel, a Merhamet Sarajevóval, illetve az EHO-val együttműködésben segítenek az áradások és földcsuszamlások károsultjainak. A segélyprogram megvalósítása szoros együttműködésben történik a genfi székhelyű ACT Alliance világszövetséggel, amely több mint száz ország egyházi hátterű segélyszervezeteitől gyűjt forrásokat a helyszínen dolgozó tagszervezetek munkájának támogatására. A segélyszervezet átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon fogad adományokat. A segélyszervezet csekkjei megtalálhatók a nagyobb postahivatalokban. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Szerbia, Bosznia! Köszönjük!

(VH)