Ugrás a tartalomra

A huszonegyedik század népi zenekara Budatétényben

2014. augusztus 15. péntek
A huszonegyedik század népi zenekara Budatétényben

Ahogy beköszöntött a nyár, Feljött a nap címmel megjelent a Balkan Fanatik ötödik, eddigi legpopulárisabb albuma. A lemezen a brit pop hangzás helyett inkább a rock, a reggae, a ska, a dub és a hip-hop dominál, a korongon modern stílusban, elektronikus hangzásban tizennégy kelet-európai, elsősorban magyar és balkáni dallam csendül fel. Az együttes alapító tagjai - a népzenei vonal "felelőse", Jorgosz (Georgios Tzortzoglou) és az elektronikával foglalkozó Lepe (Lepés Gábor) - 2002-ben úgy döntöttek, hogy zenei elképzeléseiket műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik.

A zenekar augusztus 28-án vendégeskedik a tizedik születésnapját ünneplő Klauzál Gábor Művelődési Központban, ezért lapunk a koncert kapcsán felkereste Jorgoszt, a Balkan Fanatik frontemberét egy rövid beszélgetésre.

- A Balkan Fanatik megalapításakor már mindketten több évtizedes zenei múlttal rendelkeztek. Ön a népzenét a rockkal ötvözte a Gépfolklórban, Lepe pedig számtalan magyar előadó producere és hangmérnöke volt. A közös együttessel milyen célt tűztek maguk elé?

- Igényesen akarjuk az embereket mulattatni, de semmiképpen nem akartunk mulatós alternatív együttest. A XXI. század lehetőségeit használva, modern eszközökkel, mai hangzással szeretnénk a népzenét eljuttatni az emberekhez, elsősorban a fiatalokhoz, akik nem a Kárpát-medencei, hanem a nyugat-európai vagy amerikai kultúrán nőnek fel.

- Nem kis feladat.

- Nagyon tiszteljük a hagyományélést, de mi hagyományőrzők vagyunk. Nem törekszünk az eredeti hangzásra, bár olyan korszakunk is volt. Most inkább a XXI. század izgat minket. Ahogy az emberiség vagy a világ, úgy a népzene is mindig változik és fejlődik, ezért az eredeti melódia a mai hangszereléssel csak gazdagodhat. A dalokhoz a korunkra jellemző összes hangszert felhasználjuk, amely érint minket és az országban megtalálható. Magamat e századbeli népzenésznek, a Balkan Fanatikot pedig XXI. századi népi zenekarnak tartom.

- Albumaikon más-más nevek is szerepelnek. Nincsenek állandó tagjaik?

- Lepe és én állandók vagyunk, de a zenekar összetétele változik, ahogyan a lemezeink is mindig másfajták. A zenei anyagtól függ, hogy kikkel dolgozunk együtt. Többnyire Lepével ketten írjuk a dalokat, és azokhoz hívjuk meg a zenésztársakat, énekeseket. Legutóbbi albumunkon Tr?¤ger Lili énekel, ő korábban is közreműködött már a koncertjeinken, a gitáros Szőllősi Lala, a dobos Benedeczki Sándor "Tücsi" lett, és csatlakozott a csapathoz Hamar Gábor, vagyis MC LeggoMan, a rapper is. A Fourtissimo rézfúvós kvartett segítségével ráerősítettünk a balkáni fúvós elemekre, és Kovács Gergő, illetve Móró Laci közreműködésével a népi "sanzonista" vonal is megjelenik a lemezen.

- Sok fiatallal dolgoznak. Hol találnak rájuk?

- Énekeseink a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakára járó fiatalok, akik az eredeti, magyar kultúrát képviselik, erre tették fel az életüket. Az általunk játszott világzenében, a népdalfeldolgozásokban, ha mindenben nem is, de az énekesek személyében ragaszkodunk az autentikus, hiteles, népzenei előadóművészekhez.

Tamás Angéla