Ugrás a tartalomra

Újratervezés a Savoyai Jenő téren

2014. július 10. csütörtök
Elhúzódik a katolikus óvoda építése, mert a műemlékvédelem aggályai miatt módosítani kell a barokk épület felújításának terveit
Újratervezés a Savoyai Jenő téren

Elkészültek a tervek, az építkezés talán a nyáron megkezdődhet és jövő ősszel már be is költözhetnek a gyerekek Budafok első katolikus óvodájába - írtuk még tavasszal, de azóta sok víz lefolyt a Dunán. A barokk épületet ugyanis ideiglenes műemlékvédelem alá helyezték. Ez pedig azt jelenti, hogy mindaddig nem valósulnak meg az átalakítási elképzelések, amíg nem készül újabb terv, ami megfelel az Örökségvédelmi Hivatalnak, azaz a szigorú előírásoknak.

Emlékeztetőül: a Savoyai tér 8. szám alatt az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején már állt katolikus iskola, illetve óvoda, majd egy telekcserének köszönhetően katolikus művelődési ház is, amelyet a népnyelv "szentkocsmának" nevezett el. A szocializmusban persze megszűnt az intézmény katolikus jellege, a Szent Lipót- (Budafok-Belvárosi) plébánia melletti épületegyüttesben a hatvanas években szükséglakásokat hoztak létre, az utolsó lakó tavaly hagyta el otthonát. Sárhegyi Zoltán plébániai kormányzó lapunknak elmondta, az egyház hatvanmillió forintért vette meg az ingatlant 2013-ban, az Esztergom-Budapest Egyházmegye először költött ingatlanra oktatás céljából. A hívek gyűjtötték össze ezt a hatalmas összeget a katolikus oktatás-nevelés támogatására, mert Erdő Péter, a magyar katolikus egyház feje, bíboros-érsek is nagyon fontosnak tartja, hogy megépüljön ez az óvoda. Ez azonban egyelőre mégse valósulhat meg. Nemrég jött a rossz hír, hogy a Lechner Lajos Tudásközpont szakvéleménye alapján júniusban ideiglenes műemlékvédelem alá helyezték a 462 négyzetméteres alapterületű (de miután többszintes, a hasznos terület 1300 négyzetméter), barokk stílusú épületet, amely katolikus óvodaként öt csoportban összesen százhuszonöt kerületi gyermeket tudott volna elhelyezni. A tervek engedélyeztetése után, akár már a nyáron megkezdődhetett volna az építkezés, hogy 2015 szeptemberében átadják az intézményt.

A Lechner Lajos Tudásközpont szakvéleménye alapján ideiglenes műemlékvédelem alá helyezték azt a barokk stílusú épületet, amelyben a katolikus egyház óvodát kívánt kialakítani. Ez pedig azt jelenti, hogy mindaddig nem valósulnak meg az átalakítási elképzelések, amíg nem készül újabb terv, ami megfelel a szigorú előírásoknak. Ez gondot jelenthet az egyháznak, de a kerületnek is, hiszen ezzel az épülettel csak később növelhetik az óvodai férőhelyeket, ami igen jól jön minden városrész számára. Ráadásul a lakosság részéről (is) olyan élénk volt az érdeklődés, hogy a lapunkban mellékletként terjesztett csekken, a működtetésre létrehozott Katolikus Nevelésért Alapítvány számlájára (11784009-20603564) már érkeztek adományok. A kuratóriumban olyan kerületi lakosok, tagok vannak, mint például Kubik Anna Kossuth-díjas színművész. Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy Zoltán atya mit szól az "ideiglenes" leállításhoz, de lapzártánkig többszöri keresésünkre sem értük utol, bár sejtjük, mi a véleménye az esetről"Ś

Patthelyzet alakult ki, mert a szakvéleményt kiállító Lechner Lajos Tudásközpont jogosítványát örökségvédelmi ügyekben épp ezekben a hetekben vonták vissza - ezentúl ez a kérdés a Miniszterelnökséghez tartozik -, ennek ellenére Velladics Márta, a tudásközpont örökségvédelmi osztályának vezetője szívesen tájékoztatta lapunkat.

- Mi csak érintőlegesen vagyunk benne az ügyben, hiszen szakértői intézmény vagyunk, tehát csupán szakvéleményt adhatunk ki az örökségvédelmi területi felügyelő kérésére, s miután a meglévő terv nem felelt meg egy barokk épület felújítására, átalakítására, ezért tervkorrekciót kér. A törvény értelmében egy évre helyezhetünk ideiglenes műemlékvédelem alá épületet.

Ha elkészül a szigorúbb szempontok alapján a tervmódosítás, akkor az engedély után megkezdődhetnek a munkálatok. Budafok örökségvédelmi szempontból az első kerülethez tartozik, a területi felügyelőhöz kell benyújtani a megváltoztatott tervdokumentációkat az építésügyi és örökségvédelmi hivatalban. A kicsiknek tehát még várniuk kell, hogy az első budafoki katolikus óvodába járhassanak, de reméljük, hamarosan ez a terv is megvalósul.

(Temesi László)