Ugrás a tartalomra

Az erdő mellett is jó lakni

2014. április 03. csütörtök
Az építőmérnökként végzett Friedmann Károly látszólag igen messze sodródott eredeti szakmájától, amikor a Rókales utcában, a Kamaraerdő mellett, három barátjával közösen létrehozta első Fitoland dísznövénykertészetét, ám szakmai tudása az építési, ipari munkáknál igen nagy előnyt jelentett számukra.
Az erdő mellett is jó lakni

Az Év Budafok-tétényi Vállalkozója díjjal kitüntetett üzletember a mai napig együtt viszi a céget Kovács Attilával, és mint lapunknak elmondta, a kitüntetés feletti örömét csak az árnyékolja be, hogy társa nem részesülhetett ebben az elismerésben. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy a díjat elsősorban nem vállalkozása vezetéséért, hanem a közéletben kifejtett tevékenységéért, a közügyekben való részvételéért, természetvédelmi munkájáért, a környezeti kultúra megteremtéséért és megtartásáért ítélte neki az önkormányzat képviselő-testülete.

Friedmann Károlytól megtudtuk, hogy vállalkozásuk nagykereskedésnek indult, ám a környékbeli emberek nyomására már a kezdetekkor úgy működtek, hogy a helyi lakosság igényeit is ki tudják elégíteni. Cserepes dísznövényekkel kezdtek foglalkozni, de a kilencvenes évektől 2005-ig terjedő időszakban folyamatosan fejlődött a vállalkozás, bővült a kínálat. Elmondta, hogy a második Fitolandot Józsefváros legsűrűbben lakott területén alakították ki, és a Füvészkertben egy 1500 négyzetméteres díszfaiskolai lerakat is helyet kapott.

Kiemelte: mindkét helyen szakemberek dolgoznak, még a pénztárban is kertészek ülnek, hogy szakmai tanácsokkal tudják segíteni a vásárlókat. Munkatársaikkal azon fáradoznak, hogy aki hozzájuk betér, vendégnek érezze magát. Ezt szolgálja a kulturált környezetre, a rendre és a tisztaságra való törekvésük is.

A vállalkozó a környezet szépítése kapcsán elmesélte: több mint húsz éve a Zöld Karvaly nevű kis csapattal kezdett dolgozni a Tétényi-fennsíkon, majd a Budatétényi Polgári Körrel és a Zöld Jövő Egyesülettel folytatta és folytatja a védett sztyeppréten folyó élőhely-rekonstrukciót.

Tamás Angéla