Ugrás a tartalomra

Arcok, Itália és Budafok - galériával

2017. május 05. péntek
Czimbal Gyula fotóiból több kiállítást rendeztek
Arcok, Itália és Budafok - galériával

Czimbal Gyula fotóművész nemrégiben a kerületet „másképpen” bemutató fotóival vett részt a MindenMás címmel megrendezett rendhagyó fotókiállításon a Klauzál Ház földszinti aulájában.  

Művészportréiból a Magyar költészet napja alkalmából a budafoki könyvtárban rendeztek április 29-ig nyitva tartó tárlatot, melyen Ács Margit, Szabó T. Anna és Röhrig Géza portréi mellett helyet kapott a haláláig kerületünkben élő Szabó Gyula színművészről készült, tizenöt képből álló sorozata is, amellyel a három éve, április 4-én elhunyt Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészre emlékeztet a fotóművész. 

Czimbal Gyula fotóiból a Klauzál Ház Mészáros Csaba Termében is láthatunk válogatást, ahol egy olasz festővel közös kiállítás született az Itália Budafokon című program kapcsán. 

A Föld napja előestéjén, a művelődési központ ökonapi rendezvényéhez szervesen kapcsolódva, természetfotóiból nyílt kiállítás a Vén Emil Galériában. A Hárosi-öbölről és környékéről készített gyönyörű képei között nyolc fotót is megcsodálhatunk a magyar természetvédelem címermadaráról, a nagy kócsagról, kissé elkülönülve pedig különös „állatportrék” – az elefánt szeme, bőrének különös rajzolata, a mandrill (majomfajta – szerk.) üvöltése – sorakoznak a kiállítótérben, melyek mellett a száz éve született Devecseri Gábor és Nagytétény szülötte, Romhányi József állatokról szóló, tréfás verseit olvashatjuk.   

A május 17-ig látogatható tárlat megnyitóján Gergely Attila botanikus méltatta az „egyéni hangulatú és látásmódú, művészi kompozícióval és technikai tökéllyel” készült fotókat, kiemelve a természetvédelmi terület buja szépségét, őserdőhöz hasonló élővilágát. 

A kerületi fotóművész az MTI fotósaként a napi hírügynökségi munka mellett, mint harmóniára törekvő, alkotó, örökké kereső ember, tudatosan kezdett olyan művészeket, költőket és írókat fényképezni, akik maguk is valamilyen hasonlóra törekszenek a saját területükön, mint ő. 

Gyermekkora óta vonzódik az érintetlen természethez, mint mondta, lenyűgözi a Hárosi-öböl élővilága. 

Az elmúlt tizenöt év alatt fotóit számtalan hazai és nemzetközi kiállításon bemutatták már, és minden évben díjazott volt valamilyen rangos itthoni vagy külföldi versenyen, ahogy a sajtófotó-pályázatokon is évek óta az elsők között szerepel.

(Tamás Angéla)

Képek itt.