Ugrás a tartalomra

Átadták a Budafoki Szomszédok Piacát

2016. április 06. szerda
Az ünnepségen részt vett Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is. Időkapszulába kerültek a tervrajzok és a Városházi Híradó példányai
Átadták a Budafoki Szomszédok Piacát

Ünneplésre gyűltek össze csütörtökön a Budafoki Szomszédok Piaca előtti új köztéren délidőben a sajtótájékoztató résztvevői, késő délután pedig Budafok-Tétény lakosai, hogy a Tér-Köz pályázat támogatásával megépült piac és közösségi tér átadásának részesei legyenek.

A sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos ünnepségen, az építkezés fázisait megörökítő film levetítése után Karsay Ferenc polgármester üdvözölte a megjelenteket. A kerület elöljárója beszélt a tíz évvel ezelőtt kitűzött célról és az egyeztetéseket követő megvalósításról. Kiemelte: már a tervezési folyamat során érvényre jutott kerületünk mindkét jelmondata, a „Mindenki fontos!”  és a „Kisváros a nagyvárosban”. Megköszönte a fővárosi önkormányzat által nyújtott támogatást, Kertész András építész és társai, valamint a Laterex Építő Kft. munkáját, a kofák és kereskedők együttműködését, kollégái segítségét, a lakosság türelmét. 

Hangsúlyozta: büszkék lehetünk arra, hogy nemcsak a magyar, hanem a külföldi építészeti magazinok és honlapok is elismerően nyilatkoznak a budafoki beruházásról.

A polgármester ezt követően arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a belvárosi fejlesztés mellett, a Tér-Köz pályázaton elnyert ötvenmillió forint segítségével, Rimely Károly, Rimely Ádám és Holtság Ágnes tervei alapján a Fekete-hegyen álló Golgotát és környezetét is sikerült felújítaniuk.

Az átadásra érkezett Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszédében kiemelte: nagyon jó helyre került az a több mint 364 millió forintnyi támogatás, amelynek segítségével Budafok szívében létrejött az új piactér, elkészült a Stáció kert, megvalósult a Stáció lépcső és a budafoki kálvária, valamint környezetének rehabilitációs jellegű megújítása.

A városvezető sikertörténetnek nevezte a Budapest város életében 2013-ban elindult Tér-Köz pályázati rendszert, amelynek keretében a harminchét támogatott projekt közül kilenc elkészült, tizennyolcat az idén adnak át, és tíz pályázat már csak a szerződés megkötésére vár. Hozzátette: a lendület 2016-ban sem lesz kisebb, ezen az úton haladnak tovább. A fővárosi önkormányzat idei költségvetése 3,2 milliárd forintot irányzott elő az újabb Tér-Köz pályázati kiírások megindítására. A helyi önkormányzatok a civilekkel és társadalmi szervezetekkel egyeztetve olyan projektekkel pályázhatnak, amelyekkel valós igényeket elégítenek ki, ahogy az itt is történt.

A beszédek után a városvezetők a vendégek jelenlétében elhelyezték az időkapszulát, amelybe a piac és a köztér tervrajzait, valamint a Városházi Híradó néhány példányát helyezték el az utókor számára. Az ünnepélyes aktus alatt a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola rézfúvós tanárainak kvintettje zenélt. A hivatalos program a felújított budafoki Kálvária és a hozzá kapcsolódó többfunkciós Stáció kert megtekintésével ért véget.

A lakosságnak rendezett délutáni átadóünnepségen, miután Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, Puskás Csaba vezényletével és Szolnoki Dóra vendégszereplésével a Budafok Big Band muzsikált. A zenekaron kívül színpadra léptek: a Bartók iskola Kicsi Rigók kórusa, a Kossuth Kamarakórus, a zeneiskola Csilingelő Gyermekkórusa az ötödik osztályosokkal kiegészítve, valamint a Kolonics iskola Kiskórusa és a Kistáncosok. (Tamás Angéla)

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/04/04/a-budafoki-szomszedok-piacanak-epitese-kepekben/