Ugrás a tartalomra

Atlétika a huncutkákkal - Videóval frissítve!

2020. november 01. vasárnap
Zakariás József-díjjal tüntették ki Bartha Éva edzőt, a Huncutka Tagóvoda vezetőjét
Atlétika a huncutkákkal - Videóval frissítve!

A jelenlegi járványhelyzetben az egyik legbiztonságosabban űzhető, legváltozatosabb sportág az atlétika. Ez a legkevésbé veszélyes sportolási lehetőség, hiszen az edzések a hideg idő beálltáig a szabadtéren zajlanak, az eszközöket nem kell kézből kézbe adni, és még a páros gyakorlatoknál is betartható a másfél méteres távolság a gyerekek között – véli a Budafok-Tétény önkormányzata által Zakariás József-díjjal kitüntetett Bartha Éva.

A Budafoki MTE Atlétika Szakosztály társadalmi edzője, aki több mint egy évtizede foglalkozik a kisiskolásokkal, megismertetve velük a futásokból, dobásokból és ugrásokból álló atlétika mozgásformáit, teljeskörűen ellátja a szakosztály adminisztrációs, szervezési és kapcsolattartási feladatait, miközben főállásban a Huncutka Tagóvoda vezetőjeként dolgozik. Bartha Évával az alapozásról, a Kölyökatlétika Programról és mindennapjairól beszélgettünk.

– Mennyire népszerű a kerületi diákok körében az atlétika?

– Nagyon sokan szeretik. A gyerekek szívesen jönnek az edzésekre, a szülők pedig egyre inkább felismerik, hogy minden sportág alapja az atlétika. Férjem, Bartha Attila válogatott atlétákat, élsportolókat nevel, nekem – azon túl, hogy biztosítom számára az utánpótlást – az a célom, hogy tanítványaimmal megszerettessem a sportágat, illetve alkalmassá tegyem őket arra, hogy a későbbiekben sikerrel művelhessenek más mozgásformát. Alapvetően alsós korosztállyal foglalkozom, de a huszonöt gyerek között van ötödikes és hatodikos is. Amíg a kicsikkel gimnasztikázunk, futóiskolázunk, addig ők a bemelegítés után az „Előre, hátra, hopp!” vezényszóra már önállóan lefutják a 4x150 métert.

– Miért tartja jónak a Kölyökatlétika Programot?

– Egyre több gyereknek okoz problémát a térbeli tájékozódás, az egyensúlyozás, a szem és kéz koordinálása. Ezek fejlesztésére, és ezáltal a tanulási képességek mozgással való támogatására dolgozta ki a programot a Magyar Atlétikai Szövetség a 6–12 évesek számára. A játékos gyakorlatokban és a könnyen kezelhető eszközökben nagy kedvüket lelik a gyerekek.

– Milyen feladatok várnak megoldásra?

– Mivel óvodavezetőként dolgozom, négy óra után kezdődnek az edzések, hetente kétszer, kedden és csütörtökön. Az óvodások körében is lenne érdeklődés, de a munkahelyi elfoglaltságaim mellett három alkalom már nem fér az időmbe. Amíg jó idő van, a BMTE-pályán tartjuk az edzéseket, de ha beköszönt a hideg idő, bajban leszünk. Eddig a Hermann Ottó iskola Pannónia és Dévényi utcai épületének tornatermeiben atletizáltunk, de a koronavírus-járvány miatt a délutáni foglalkozásokat nem lehet az iskolákban megtartani, így más lehetőség után kell néznünk. Örülnék, ha valaki tudna helyiséget biztosítani a téli edzéseinkhez, hogy továbbra is sportolhassanak a kerületi gyerekek.

(Tamás Angéla)