Ugrás a tartalomra

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk - Videóval frissítve!

2019. március 20. szerda
Március 15-én Budafok-Tétény önkormányzatának szervezésében tartottak ünnepi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei tiszteletére.
Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk - Videóval frissítve!

Az önkormányzat központi megemlékezését a nagytétényi Honvéd emlékműnél tartották, ahol Karsay Ferenc polgármester és Pelyach István történész mondtak beszédet, majd a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort.

,,Amikor feltűzzük a kokárdát, akkor ezt büszkeséggel tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel, akkor és ott, abban a reménytelennek tűnő helyzetben.” – mondta Karsay Ferenc. ,, A márciusi ifjak hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz. Ezek ma is aktuális elvárások. Továbbra sem engedünk ‘48-ból, nem hagyjuk, hogy nemzetünk érdekeit mások fogalmazzák meg helyettünk!”– hangsúlyozta a polgármester.

Beszéde után a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola 4. a és 4. b osztályos  tanulói idézték fel a forradalom és a szabadságharc történéseit színvonalas műsoruk keretein belül, majd Pelyach István gondolatait hallgatták meg a résztvevők. ,,A szabadság érzése az, ami az embereket fogékonnyá teszi, elkötelezi és lekötelezi az ügy mellett. 1848 ezzel kezdődik” – mondta a történész, aki az 1848-49-es időszakot a csodák évének nevezte. Pelyach István szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elsődleges üzenete, hogy Magyarországnak van történelme, olyan dicső múltja, melyet meg kell őriznünk!

A megemlékezés koszorúzási ünnepséggel zárult, ahol a kerület önkormányzati vezetői, az egyházi- és civil szervezetek, valamint az állami intézmények és a pártok helyi képviselői közösen helyezték el az emlékezés koszorúját.

Az önkormányzati ünnepséget megelőzően, a Nagytétényi Polgári Kör szervezésében a nagytétényi Zámbelli táblánál emlékeztek meg a forradalom és szabadságharcról, valamint Zámbelli Lajos huszár ezredesről. Monostoriné Szeleczky Gabriella ünnepi beszédében ismertette a honvéd ezredes életúját, valamint Nagytétényhez való kötődését. Beszédét követően a megjelentek közösen koszorúzták meg az emléktáblát.

Galéria: Horváth Tamás