Ugrás a tartalomra

Az önkormányzat nyáron sem pihen

2016. július 08. péntek
A kerületben zajló nyári fejlesztésekről kérdeztük Németh Zoltán alpolgármestert
Az önkormányzat nyáron sem pihen

Az önkormányzati fejlesztések, felújítások nyáron is zajlanak, az élet nem áll meg ekkor sem a kerületben. Többek között sportpályák épülnek a gyerekeknek és folytatódnak az útfelújítások is - tudtuk meg Németh Zoltán alpolgármestertől.

– Az egész ország focilázban ég, ezért kezdjük talán a sporttal kapcsolatos fejlesztésekkel.

– Nagyon fontos számunkra az egészséges életmód támogatása, ezért az eddigi játszótér-korszerűsítések és a szabadtéri eszközök fejlesztése mellett nemrégiben elkészült a szánkózódombi focipálya a Leányka utcai lakótelep tövében. A hat méter széles és tizenkét méter hosszú, ovifoci nagyságú futballpálya így már birtokba vehető. A munka azonban ezzel nem ért véget, hiszen augusztus végéig a kerítést is kicserélik a játszótéren. 

– A Leányka Tagóvodában 2013-ban adták át a Bozsik-program focipályáját. Ez hatalmas népszerűségnek örvend a gyerekek körében. Ez volt az oka, hogy most a Bartók Tagóvodában is készül ilyen pálya?

– Nagy öröm számunkra, hogy egyre több gyermek szeret a szabad levegőn mozogni, és az Ovifoci Alapítvány által biztosított továbbképzésnek köszönhetően az óvodapedagógusok szakszerű oktatást tudnak adni a gyerekeknek. A sikeren felbuzdulva valóban elindult az építkezés a Bartók Tagóvoda udvarán a Nemzeti Ovi-Foci, Ovi-Sport Program keretében. Az óvoda alapítványa az MLSZ-hez nyújtotta be pályázatát, amit elnyert. A projekt megvalósításához szükséges bruttó 2,85 millió forintos önrészt az önkormányzat biztosította.

– A diákok mindennapos testneveléséhez szükséges feltételek megteremtésében hogyan tud az önkormányzat segítséget nyújtani?

– Az iskolában sokszor gondot okoz, hogy nincs elég hely a testnevelésórákhoz vagy éppen az átöltözéshez, ezért az önkormányzat például a Budai Nagy Antal Gimnáziumban a nyár folyamán két új öltözőegységet hoz létre, egyiket a fiúknak, másikat a lányoknak, a gyorsabb és kényelmesebb átöltözés érdekében. Emellett az egyik tanterem tornaszobává alakul át. A tavalyi udvari sportpálya-felújítás mellett most a konditerem is megszépül. Más iskolákban is történnek fejlesztések, így javításokat végzünk a Hugonnai Vilma Általános Iskola sportudvarán, ősszel pedig az Árpád iskola sportpályáját sátorral fedjük le, így rossz időben is lehet az udvaron testnevelésórát tartani. Ez a megoldás már jól működik a Baross Gábor Általános Iskolában is.

– Az egészséges élethez szorosan kapcsolódik a gyógyítás is. A Káldor Adolf Szakrendelőben a betegek azt vehetik észre, hogy újra munkások dolgoznak a folyosókon. Milyen munkálatok kezdődnek el idén nyáron?

– A szakrendelő külső felújítását évekkel ezelőtt elkezdte az önkormányzat és be is fejezte, de a belső felújítás még hátravan. Az intézmény a következő években teljes mértékben megszépül. Többek közt új csempéket, járólapokat, ajtókat, azaz új belsőt kap, és a gépészet is megújul. A munkálatokat a legfelső szinten kezdik, és úgy fognak a szakemberek dolgozni, hogy közben a rendelés folyamatos lesz. A belső felújítás éppen ezért több év alatt tud megtörténni, hiszen közben a folyamatos működést is biztosítani kell. Arra kérem a betegeket, hogy legyenek egy kicsit türelmesek, mert csak így tudjuk megoldani, hogy ne maradjon ellátás nélkül a kerület, és közben megújuljon a rendelőintézet belülről is.

– A kertvárosi övezetben egyre több helyen aszfalton közlekedhetnek az autósok. Mely utak, utcák készültek már el?

– A tavalyi évben megtörtént a kerületben a csatornázás, így most a földutakat elkezdheti az önkormányzat leaszfaltozni. Az előzetes tervek szerint idén kilenc útszakaszt szerettünk volna leburkolni, de az elkülönített pluszforrások lehetővé teszik, hogy további kilenc földút-szakaszt lássunk el szilárdburkolattal. Rengeteg helyen folytak és folynak a munkálatok. Az Ispiláng utcában az Áron és az Aradi utca között 80 méter, a Csuszka és a Vincellér utca között 90 méter hosszúságban kapott térkőburkolatot a gyalogút. Szilárd burkolatú úttal gazdagodott továbbá a Sáv utca a Bérkocsi és a Bálvány utca között, a Kehely utca az Anna utcától a teljes szakaszon. Az Anna utca és a Gerinc utca közötti szakaszon a meglévő járda térkőburkolatot kapott. Régóta várták már a szülők, hogy elkészüljön a Gádor Általános Iskola előtt a gyalogátkelő, ezt nemrég adtuk át a Rózsakert utcaival együtt. Ezek a beruházások is az önkormányzat saját forrásaiból valósultak meg. (Viszkocsil Dóra)