Ugrás a tartalomra

Babafogadó csomag az önkormányzattól

2017. január 20. péntek
Budafok-Tétény ebben is az élen: 2016-os születésszámunk minden idők legjobbika, 569 gyermek született! Az önkormányzat Babacsomaggal is köszönti a 2017-ben "érkező" újszülött kerületi lakosokat.
Babafogadó csomag az önkormányzattól

"Budafok-Tétény abban a szerencsés helyzetben van, hogy kerületünkben az országos tendenciával ellentétben folyamatosan növekszik a kisbabák száma. A kerület vezetése szeretné egy jelképes ajándékkal is köszönteni az összes újonnan született kerületi lakost. Akik nehéz anyagi körülményeik ellenére vállalnak babát, azokat már eddig is segítettük egyszeri anyagi támogatással, de 2017-től  minden újonnan érkező csecsemőt ilyen ajándékcsomaggal köszönt a város vezetése." - mondta a Káldor Adolf utcai Budafoki Gyermekrendelőben tartott sajtótájékoztatón Szepesfalvy Anna alpolgármester. Az önkormányzatnál alapos tervezés előzte meg a végleges babafogadó csomag kiválasztását. A legfőbb gondolat az volt, hogy olyan termékeket tartalmazzon, aminek minden család örül, és még hasznos is legyen. Ezért került bele fürdőlepedő, vízhőmérő, amiket nap, mint nap tudnak használni. A pocaknadrág minden évszakban használható, hosszú távra pedig egyedi tervezésű Babanapló készült, amiben akisbaba életének legfontosabb eseményeit lehet rögzíteni. A Babanapló füzet egy fiatal kerületi művész, Keresztessy Vilma munkája. - hangzott el.

Az első megajándékozott újszülött Gazsó-Lorentz Sára édesanyja, Kitti a babacsomag átvételekor úgy fogalmazott, nagyon örülnek a praktikus ajándékoknak. Sára január 2-án, a Gazsó-Lorentz család második gyerekeként érkezett a hároméves kistestvér, Barnabás mellé. A család majdnem egy évtizede él a kerületben, szüleik jóval hosszabb ideje, és mindannyian büszkék arra, hogy Budafok-tétényiek. A kismama, Kitti elmondta, fontos számukra a sport, férje és ő is sokat mozog, a kisfiúk, Barnabás már járt babaúszásra. Sárával is hasonló terveik vannak.

Karsay Ferenc polgármester is gratulált az édesanyának az újabb kistestvér, Sára érkezéséhez. Mint mondta, öröm számára minden újabb budafok-tétényi lakos "érkezése", rendkívül büszke az új kerületi lakosokra , köztük - nagypapaként - a nemrég született unokájára, Hangára is. "Azon vagyok, azon leszek, hogy minden kerületi lakos itthon érezze magát Budafok-Tétényben, ahol mindenki fontos. Bízom benne, hogy Sára is otthonának érzi majd a kerületünket, és így lesznek majd ezzel az ő gyerekei is!" - mondta Karsay Ferenc polgármester. A kezdeményezés a hatékony alapellátás fejlesztését célozza, a Védőnői Szolgálat és a kismamák jó együttműködését segíti. A továbbiakban az önkormányzat ajándékcsomagját az újszülött látogatásakor viszik majd ki a Budafok-tétényi  védőnők. Minden olyan család megkapja, ahonnan az édesanya a kerületben járt várandósgondozásra, és a család életvitel szerűen a kerületben tartózkodik - mondta a sajtótájékoztatón Burka Katalin védőnő.

A fentiekben már leírtuk, hogy az önkormányzat  babakelengye támogatást is nyújt, az újszülött gyermek születésével kapcsolatos költségek enyhítésére. A kérelmet a gyermek 6 hónapos koráig kell benyújtani, valamint a gyermek első (születése időpontjában) lakóhelye a XXII. kerületben kell, legyen. Feltétel továbbá, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum (28.500.-Ft) kétszeresét nem haladhatja meg, ez 2017-ben 57.000 Ft. (A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező édesanya, az édesapa és az újszülött gyermek,- esetleg testvérei - személyi iratait, az újszülött születési anyakönyvi kivonatát, utolsó havi jövedelemigazolásokat, családi pótlékról, valamint a kerületi védőnő igazolását arról, hogy a gyermek gondozása a XXII. kerületben történik. A kérelemhez mellékelni kell továbbá a családtámogatási ellátások (csecsemőgondozási díj, vagy gyermekgondozást segítő ellátás, családi pótlék, stb.) igénylését igazoló dokumentumot. Babakelengye támogatásként 40.000 Ft adható, mely összeget a határozat jogerőre emelkedését követően folyósít a hatóság. A babakelengye támogatás iránti kérelmet a Humánszolgáltatási Iroda Szociális Ellátási Csoportjánál (1225. Bp. Nagytétényi út 264.), vagy a Campona Üzletközpont I.emeletén az Ügyfélszolgálati Irodán lehet benyújtani.