Hírek

Balázs János és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adtak nagysikerű koncertet pénteken a Klauzál Házban - Indul az idei Cziffra Fesztivál
A koncertet megelőzően kiállítás is nyílt a Klauzál Ház aulájában Cziffra György családi hagyatékából, személyes tárgyaiból. A megnyitón Balázs János köszönetet mondott Budafok-Tétény önkormányzatának, Karsay Ferenc polgármesternek, amiért hosszú ideje kitartóan támogatja a Cziffra örökség megismertetését, népszerűsítését.
2017-09-25

A koncert előtt a Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművészt Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntötte. „Balázs János születésnapi koncertjén vagyunk, 29. életévét tölti, ezért a közönség nevében is köszöntöm és köszönöm, hogy életre keltette újra itt Budafok-Tétényben a Cziffra-örökséget, köszöntöm egyúttal a Cziffra család jelenlévő tagjait!” – mondta rövid köszöntőjében Németh Zsolt.

Mint fogalmazott: "Köszönöm Balázs Jánosnak,  hogy művészi tevékenységével ismét bizonyságát adja annak, hogy a magyar kultúrában a cigányzene, a magyar zene, a népzene, a jazz, a magaskultúra területén elválaszthatatlanul összefonódott. Azt is szeretném megköszönni, hogy szisztematikusan, elkötelezetten foglalkozik a fiatal magyar tehetségekkel. A magyar népzenében ennek nagy hagyománya van, az utánpótlásnevelés tudatos ezen a területen, de a legnagyobbak, mint például Cziffra György, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc nyomdokain járva Balázs János is nagy hangsúlyt fektet erre. Ezáltal a fiataloknak azt az álmot közvetíti, hogy „igen, lehetséges, hogy én is olyan nagy legyek, mint ezek a mesterek”, és ő is adja azt az erőt a fiataloknak, ami szükséges ahhoz, hogy olyan naggyá lehetnek, mint mestereik. Isten éltessen, János!” – mondta Németh Zsolt.

„Nem tudtam erről a köszöntésről, ezért meg is vagyok illetődve, reagált az elhangzottakra Balázs János. „Cziffra György örökségének, hagyatékának ápolása az a nemes cél, amiért mindannyian dolgozunk, köszönöm szépen ismételten!” – mondta a Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművész a koncert előtt a Klauzál Ház színháztermében.

Balázs János koncertjének vendégművészei a Cziffra Fesztivál díjazottjai voltak. A Négy Évszak koncert szünetében a Törley pincészet egy pohár pezsgővel kedveskedett az eseményen résztvevő vendégeinek.

Legyen bármilyen műfajú is zene, a Cziffra Fesztivál koncertjei a minőségről szólnak – hangzott el ez már a hétfői, szeptember 25-i sajtótájékoztatón a MOM Kulturális Központban.

Hangversenyek, bárest, zenei stand up és improvizációs est is várja az érdeklődőket a 3. Cziffra György Fesztiválon. A fesztivált 2018. február 19. és 27. között a MOM Kulturális Központban, a Zeneakadémián és a Müpában rendezik meg.

A művészeti koncepció alapvetően nem változott a korábbi évekhez képest – hangsúlyozta Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője. Legyen bármilyen műfajú a fesztiválon megszólaló produkció, dzsessz, komolyzene, könnyűzene, az a minőséget fogja szolgálni – hangzott el. A fesztivál elindításakor kitűzött cél, Cziffra nevének megismertetése Magyarországon, megvalósult, de emellett készülnek Cziffra 100. születésnapjára is, amelyet 2021-ben világméretű rendezvénnyel, Magyarország első utazó fesztiváljával szeretnének megünnepeli.

A 2018-as fesztiválon több koncert lesz, emellett mesterkurzus, hangszerbemutató, vetélkedő, kiállítás és zongoraestek is szerepelnek a programkínálatban. A Nemzeti Kulturális Alap több mint 30 millió forinttal támogatja a rendezvényt.

Balázs János ezúttal is külön köszönetet mondott azon önkormányzatoknak – köztük Budafok-Tétény önkormányzatának – amelyek anyagilag is hozzájárulnak a Cziffra-örökség népszerűsítéséhez, a tehetségkutató verseny díjazottjainak elismeréséhez.

A fesztivált megelőző programok november 5-én kezdődnek, amikor Cziffra György születésnapját ünneplik egy dokumentumfilm vetítésével a MOM-ban, valamint a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központ és a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is szervez emlékkoncertet a születésnap alkalmából.

Novembertől lehet jelentkezni a középiskolásoknak szóló Cziffra kód című vetélkedőre, az adventi időszakban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianót. A fesztiválon átadják a Cziffra Fesztivál Életműdíjakat, a Cziffra Fesztivál Tehetségdíjait és Ifjú Tehetség-díjait, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és fiataljainak nyújt anyagi támogatást.

A CZF kamarazenekar koncertje nyitja 2018. február 19-én a fesztivált: Balázs János mellett Darko Brlek klarinétművész és Gwendolyn Masin hegedűművész lép színpadra. A ZongOpera-sorozat koncertjén Miklósa Erika koloratúrszoprán és Balázs János Mozarttól Puccinin keresztül vezetik a közönséget Cziffra átirataihoz.

Arcadi Volodos február 21-én ad zongoraestet, amelyen Schumann Pillangók, Schubert A-dúr szonáta és Brahms 8 zongoradarab című darabja hangzik el a Müpában. Pierre-Laurent Aimard zongoraestjén Beethoven A-dúr szonáta, Prokofjev Szarkazmusok, Obukhov Revelation és Szkrjabin 10. szonáta című alkotása szólal meg a Zeneakadémián.

Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor és Balázs János ad improvizációs zongoraestet a Zeneakadémián február 23-án, másnap Eötvös József gitárművész tart hangszerbemutató koncertet a gyerekeknek. Az 1920-as, 30-as és 40-es évek legnagyobb magyar és nemzetközi slágereit hallhatja a közönség egyedi hangszerelésben a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekarának bárestjén, a Virtuózok és Junior Prima Díjasok A jövő generációja címmel adnak örömkoncertet a MOMkultban.

A gálahangversenyen a díjak átadása után Liszt Les Préludes és Esz-dúr zongoraverseny című műve hangzik el Balázs János és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában, Vásáry Tamás vezényletével a Zeneakadémián. A fesztivál utolsó napján Bősze Ádám ad zenei stand up estet.

Forrás: MTI

A fesztivál előzetese:

Kapcsolódó képgaléria: