Ugrás a tartalomra

Barátok közt maradt a kupa

2018. január 26. péntek
Másfél évtizede mérkőznek meg az amatőrök a trófeáért
Barátok közt maradt a kupa

Barátok közt maradt a kupaA rossz nyelvek szerint egy-két valamikori neves BMTE-, B. Mechanika-, sőt, még Vasas-játékos is erősítette a rendező együttest, de ennek a szóbeszédnek nyilvánvalóan semmi alapja nincs. Akárhogy is, a Budafok-Tétény Baráti Körök Kupája döntőjében a Baráti Körök futballcsapata 3-1-re legyőzte a kerületi rendőrség együttesét. A vesztesek, roppant sportszerűen, nem hívtak rendőrt…

A sorozat lassan 16-17 éves múltra tekint vissza, kezdetben csak egy mérkőzésből állt, s annak idején még a kormány csapatát is meghívták a rendezők, élen az ötletgazdával, Vizi Sándorral, a BMTE ügyvezető elnökével. Mára nyolccsapatosra bővült a torna, amelyet január második hetében, a BMTE fedett kosárlabdacsarnokában rendeztek ezúttal is.

– Idén Karsay Ferenc polgármester adta át a győztesnek a kupát, a döntőben 3-1 volt az eredmény a rendezők javára a rendőrök ellen. Színvonalas, izgalmas meccseket játszottak a résztvevők, a bronzérem a katasztrófavédelem csapatáé lett, amely az önkormányzat együttesét győzte le. Idén néhány olyan amatőr csapat is elindult, amely korábban még nem szerepelt a tornán. Például az Volvo Ivanics gárdája, vagy a Bakos Kft. csapata, a Ri-Car Kft. és a Süni. A hangsúly itt nem a győzelmen, hanem a mozgáson van, azon, hogy a részt vevő öregfiúk – jobbára ötven feletti veteránok – kikapcsolódhassanak a mindennapok taposómalmából – mondta a kezdeményezés lelke, Vizi Sándor.

A Baráti Körök Kupája egyébként afféle „összművészeti” sorozat. Van benne bowling (idén a Budafoki úti Gold teremben), lövészet (lent a Kossuth Lajos utcai fedett lőtéren), s még asztalitenisz is, ami még hátra van, s a Bakos Kft. helyiségében bonyolítják le.

– Napjaink elidegenedett világában, amikor mindenkit csak a napi betevőért folytatott robot érdekel, különleges jelentősége van egy ilyen kupának. Az ember megáll egy pillanatra, szinte kilép a filmből, és visszapörgeti az idő kerekét. Ötven, száz éve elődeink életében még fontos helyet kapott a közös kikapcsolódás, a sport, a beszélgetések, egyáltalán a közösségi lét, amely adott esetben az üzletek megkötését is megkönnyítette. Reményeink szerint a Baráti Körök Kupája ezt a hagyományt is feléleszti, s ha így lesz, akkor ennek Budafok-Tétény közösségi élete látja a hasznát. (Ch. Gáll András)