Ugrás a tartalomra

„Beérett a gyümölcs”

2018. április 16. hétfő
Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Zsirai László nagytétényi író
„Beérett a gyümölcs”

„Beérett a gyümölcs”Csendesen él köztünk egy író, több mint négy évtizede, pedig „hangosabb” is lehetne, sikeres írói munkássága alapján. Zsirai László tizenegy könyvet írt, csaknem kétszázat szerkesztett! Munkáját idén elismerte a köztársasági elnök és a kerületi önkormányzat is.

A Nagytétényben élő írónak, költőnek, szerkesztőnek a március a szeszélyes időjárás ellenére is meghozta a tavaszt, hiszen két kitüntetést is kapott: Magyar Arany Érdemkeresztet és Emlékérmet a XXII. kerületben végzett munkája elismeréseként.

? Ha lassan is, de beérett a gyümölcs… 

? Valóban, sokat kellett várni ezekre az elismerésekre, hiszen első verseim negyvenöt évvel ezelőtt, március 25-én jelentek meg, s azóta rendszeresen publikálok, de csak elérkezett az idő, hogy munkámat a köztársasági elnök és a kerületi önkormányzat is elismerje. Nagyon jól esett és nagyon büszke vagyok ezekre a kitüntetésekre, amelyek további lendületet adnak újabb műveimhez. Az évek során harminc irodalmi és cikkpályázaton díjazták írásaimat.

? Eddig megjelent könyvei közül melyeket emelné ki?

? Legemlékezetesebb a személyes élmények alapján, miniszteri ösztöndíjjal írt, A dekubitusz ügy címmel 2014-ben kiadott kisregényem, mégis talán a Szavak ikebanái című verseskötetem áll a legközelebb hozzám. Szívesen említem az „érezzék egy kézfogásról” című esszé-portrékat tartalmazó kötetemet is, abban a pályámon sokat segítő mentoraimra emlékezem. Az Erről-arról, innen-onnan című esszégyűjteményem pedig a legfrissebb.

? Nemcsak ír, de irodalmi esteket is tart.

? Telt ház előtt ment a Rádics Károly irodalomtörténész és Mészáros Csaba művelődésiház-igazgató emlékének ajánlott, Hárosi csendben című irodalmi est a Klauzál Házban. Ezen Mécs Károly és Kubik Anna Kossuth-díjas színművészek vitték sikerre a kerületről a magyar irodalom neves egyéniségei által írott, szépirodalmi művekből összeállított műsort. Sajnálom, hogy az ennek alapját képező antológia egyelőre kéziratban maradt... A Mészáros Csaba emlékére írott, Csaba csapata című esszém különdíjat nyert a Kultúrházak éjjel-nappal irodalmi pályázaton. Négy Kossuth-díjas színművész adta elő verseimet, közülük a huzamosabb ideig a kerületben élt Kubik Anna gyakori kísérőm a pódiumokon, aki sokat tett műveim népszerűsítéséért. Könyvbemutatóimmal szinte az egész országot bejártuk Soprontól Nyíregyházáig.

? Mióta él a kerületben, és megjelenik-e műveiben szűkebb pátriája?

? Szépirodalmi műveimben, cikkeimben természetesen fel-felbukkannak kerületi témák, hiszen 1975 óta lakom itt. Nagytéténynek azt a nyugalmas környezetet köszönhetem, ami egy író számára nélkülözhetetlen az alkotáshoz.

? Min dolgozik jelenleg, ebben a nyugalomban?

? A JEL folyóirat szépirodalmi rovatát szerkesztem, jegyzeteket írok a Keresztény Élet című hetilapnak. Mostanában publicisztikáimat, könyvrecenzióimat, válogatott és új verseimet, novelláimat rendezem kötetekbe. (Temesi László)