Ugrás a tartalomra

Bennmaradt a csapat!

2018. június 08. péntek
A BMTE nagy meneteléssel végzett a 14. helyen az NB II-ben
Bennmaradt a csapat!

Bennmaradt a csapat!

Az utolsó, 38. fordulóban a BMTE 4-2-re kikapott a Budaörstől, a csapat a 14. helyen végzett, és így bent maradt az NB II-ben. A nagy fieszta tehát elmaradt, de a bennmaradásnak igazán örülhetünk, hiszen a „nagy visszatérő”, Tóth Bálint (Pipi) edzősködésével hat meccsen 15 pontot gyűjtött a csapat, hogy ez megvalósulhasson.

– Emberfeletti teljesítmény, ehhez nem elegendő a tudás, ehhez a vészhelyzet kiváltotta pánikhangulat is kellett. Olyan energiákat mozgósítottak a srácok, amelyek létezéséről talán ők maguk sem tudtak – magyarázza Tóth Bálint, aki nem is emelne ki személy szerint senkit, inkább a csapategységet dicséri. No meg azt, hogy olyan, a válogatottat is megjárt, valaha az Internazionaléban futballozó klasszisok is beálltak a sorba, mint Filkor Attila. Aki a Gyirmótból érkezett, és éppen a 37. fordulóban, az Alcufer Stadionban nyújtott kiemelkedőt. Filkor kapcsán egyébként felvetődik a kérdés, ha így tud futballozni, akkor miért nem lehetett sikeresebb külföldön? Erre Pipi mosolyogva adja meg a választ: „Talán azért, mert keveset voltam az edzője...”

De vajon ez a realitás, a hajrában mutatott lehengerlő forma? A mester határozottan rázza a fejét. – Ne beszéljünk itt realitásról, alighanem egyszeri, megismételhetetlen produkciót láttak a csapatot idegenbe is elkísérő hűséges szurkolók. Mert bizony az öt győzelmünkből négyet vendégségben szereztük, s vertük meg például a dobogóra pályázó Békéscsabát is.

Ezen a ponton Jakab János tiszteletbeli elnök veszi át a szót:

– Egyelőre fogalmam sincs, ki lesz az edzőnk a 2018–2019-es idényben, őszintén szólva fiatalabb, ötven körüli szakemberben gondolkodom. Pipinek meg nagy valószínűséggel szobrot állítunk a gyönyörű, felújított, kibővített stadionunkban, mert ezzel a bajnoki hajrával végképp beírta a nevét klubunk történelemkönyvébe.

A rutinos sportvezető, a Budafok egykori, bő negyven évvel ezelőtti legendás gólkirálya még egy titkot megoszt az olvasóval.

– Az utolsó hat forduló győztes meccsei után mindig premizáltam a csapatot, végtére is jól tudom vén profiként, hogy az anyagi ösztönzőnek is szerepe van a teljesítményben. De az igazi ösztönző Pipi csodálatos hozzáállása volt. Úgy beszélt a játékosokkal, úgy simogatta a lelküket, mintha az édesapjuk lenne. Ő pontosan tudta, hogy a gárda kissé túledzett, s a lelkekre kell hatni ahhoz, hogy továbbra is az NB II-ben maradhassunk.

(A kerületi Bornegyed magazinban Tóth Bálinttal nagyinterjút is olvashatnak.)

(Ch. Gáll András)