Ugrás a tartalomra

Biztonsági kamerák az Ipartestületnél

2018. október 01. hétfő
Az Ipartestület elnöksége nemrég döntött a nyári kábítószerfogás utáni intézkedésekről
Biztonsági kamerák az Ipartestületnél

Fokozott rendőri ellenőrzést kér, biztonsági személyzetet ír elő a bérlőknek, személyesen is ellenőriz és biztonsági kamerák felszerelését ígéri az Ipartestület a szervezet székházában történt drogfogás miatt – tudta meg lapunk Jurás László elnöktől. Mint ismert, a XXII. kerületi rendőrkapitányság nyomozói a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársaival júniusban ellenőrzést tartottak az Ipartestület Mária Terézia utcai székházában, mivel információ merült fel arra, hogy az ott bérbe adott helyiségben kábítószert árulnak és fogyasztanak. A nyomozati cselekmények eredményeként a rendőrök 2018. június 9-én a hajnali órákban 22 személyt elfogtak és előállítottak, illetve zöld növényi törmeléket, valamint tasakokba kiporciózott kábítószergyanús fehér port és tablettákat foglaltak le.

Az üggyel kapcsolatban Jurás László, a kerületi Ipartestület elnöke lapunknak elmondta: az Ipartestület működésének fedezésére a rendezvénytermeit bérbe adja különböző rendezvényekre, amit szerződött üzemeltető végez. Így került sor egy születésnapi rendezvényen a sajnálatos eseményre. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: az eset az Ipartestület székházában történt ugyan, de az Ipartestületnek, vezetőségének, tagjainak, állandó irodabérlőinek semmi köze a drogfogyasztáshoz és -terjesztéshez.

Az Ipartestület az események után hónapokkal, múlt hét csütörtökön foglalkozott a bűnesettel az elnökségi ülésén. Ezt követően lapunk kérdésére elmondták: a rendezvényterem üzemeltetője 12 éve szervez rendezvényeket, ezen idő alatt soha nem volt hasonló jellegű probléma. Közölték azt is: az Ipartestület elnöksége a rendezvényterem üzemeltetőjével egyeztetett, majd az elnökség az alábbi intézkedéseket teszi: felveszi a kapcsolatot a  XXII. kerületi rendőrséggel és a polgárőrséggel, és kéri a fokozott járőrszolgálatot és ellenőrzést a zenés rendezvények alkalmával. Az Ipartestület épületében biztonsági kamerákat szerelnek fel, a rendezvényterem bérbe vevőjét kötelezik, hogy  megfelelő biztonsági személyzetről gondoskodjon, az elnökség tagjai ezen kívül személyesen is (szúrópróbaszerűen) ellenőrzik a rendezvényeket.

– Sajnos a fiatalok fokozott veszélynek vannak kitéve manapság minden zenés rendezvényen, vagy ehhez hasonló programon. Ezért a bérbeadónak fontos lenne valamilyen szinten ellenőrizni, hogy mi történik az általa kiadott helyiségekben – nyilatkozta lapunknak Vizi Sándor, a Tóth József utcában szintén székházat üzemeltető Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének elnöke.

– Sajnos ma már nagyon nehéz megelőzni, megakadályozni, hogy egy rendezvényen, ahol fiatalok is jelen vannak, ne történjen hasonló, ne kerüljenek elő a drogok, illetve a drogterjesztők. Ezért mi is megfontoljuk, hogy kiknek adjuk ki a székházunkat és milyen rendezvényekre – közölte lapunkkal Lászlóné Varga Éva. A Szelmann Házban működő Nagytétényi Polgári Kör elnökének tájékoztatása szerint ennek ellenére a rendezvények kezdetén és végén is jelen vannak a civil szervezet képviselői, hogy felügyeljék a lebonyolítást. Az Ipartestület székházában történtek után azonban az elnökségük úgy döntött, fokozottabb ellenőrzést tartanak majd minden program idején. Amennyiben olyan eset történt volna a Szelmann Házban, amilyen az Ipartestület székházában, azonnal összeült volna az elnökség, és jegyzőkönyvet vettek volna fel a szükséges intézkedésekről – jegyezte meg az esettel kapcsolatban kerületünk díszpolgára. Az elnökség egyébként is minden szerdán ülésezik, hogy megbeszéljék a legfontosabb teendőket. (VH)