Ugrás a tartalomra

Boban Marković a Klauzál Házban

2017. november 09. csütörtök
A világhírű szerb trombitás rezesbandája november 10-én lép fel Budatétényben. FRISS INFÓ: A péntek esti előadásra minden jegy elkelt!
Boban Marković a Klauzál Házban

Boban Marković a Klauzál Házban

A világszerte ünnepelt 53 éves virtuóz Marko fiával és további zenésztársaival szórakoztatja a balkáni és cigányzene rajongóit. A Boban Marković Orkestar először ad koncertet a budafoki Klauzál Házban. 

Boban Marković régi ismerős Budapesten, a 2000-es évek elejétől napjainkig a nagy zenei fesztiválok állandó vendége. Nem véletlen, hogy a szerb művész nálunk érzi igazán otthon magát, kedvenc városa Budapest. Noha Boban Marković rézfúvós zenekarának tagjai a szerbiai Vladicin Hanban élnek, lassan nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne zenéltek volna, de talán az első koncertsikerek okán kötődnek Budapesthez. Boban Marković nagyapja, a legendás Pavel szerb királyoknak muzsikált, édesapja szintén zenével foglalkozott. A zenészcsalád sarja május 6-án, a cigányok legendás ünnepén, Djurdjevdán napján látta meg a napvilágot, hétévesen kezdett komolyabban foglalkozni a trombitálással. A kezdeti szárnypróbálgatások után kisvártatva végigturnézta a fél világot, népszerűségét a látványos és hangulati elemekkel bővelkedő koncertekkel alapozta meg.

A Boban Marković Orkestar rengeteg díjat besöpört az évek során, az egyik legértékesebb a gucsai fúvóstalálkozón szerzett elismerés, ahol valóságos díjeső zúdult a szerb zenészekre. A legjobb zenekar, Boban Marković a legjobb trombitás, 1995-ben pedig a zenekar-alapító a trombita mestere címet is elnyerte. A sikerek mellett számos egyéb felkérés is megtalálta a balkáni művészeket. A szerb trombitás a világhírű rendező, Emir Kusturica jóvoltából zeneszerzőként részt vehetett az Underground és az Arizonai álmodozók című filmek elkészítésében. Dolgozott a vajdasági magyar Lajkó Félix hegedűművésszel és a világhírű Frank London’s Klezmer Brass All Starsszal is.

2006 óta Boban fia, Marko vezeti a szerb fúvószenekart, apjával egyetértésben. Marko Marković zeneszerzőként és szólistaként is részt vett a zenekar utolsó két albumán. (Sz. L.)

FRISS INFÓ: A péntek esti előadásra minden jegy elkelt!

Részletek:  http://www.jegy.hu/program/boban-markovic-orkestar-83639