Ugrás a tartalomra

Boldog nyaralás Akaliforniában

2017. augusztus 10. csütörtök
Megújult épületek, járdák, fitneszgéppark, ingyen wifi az önkormányzat nyári táborában, ahol minden évben több száz gyerek nyaral
Boldog nyaralás Akaliforniában

Boldog nyaralás Akaliforniában

Öt éve folyamatosak a fejlesztési beruházások Budafok-Tétény vakációs táborában, Balatonakaliban. Megnéztük, mire jutott a sok tíz milliós önkormányzati támogatásból.

Ifjúságom legszebb nyara – mondja csendesen az egyik pedagógus a balatonakali vasútállomáson, ahol hetven diákkal elfoglaltuk a peront. Balatonfüredre tart a budafok-tétényi iskolás csapat, akik között nagy a nyüzsgés. Sokan most ülnek életükben először vonatra, aztán pedig jön a sétahajózás a Balatonon. A legtöbb gyerek először száll komoly hajóval vízre. – Királyság! – közlik egymás szavába vágva a diákok, sőt a legnagyobb, úgy hetedikes kis herceg elkottyantja: „A kicsik jönnek vissza, mi maradunk egy bulihajóra, de sietni kell, mert az utolsó vonatot el kell érni. Nagyon rendesek a tanárok, hogy ilyet is lehet.” Ez már tényleg kalandtúra, mert, ahogy nézem, Badacsony felől nagy esőfelhők érkeznek az égen. A pedagógus somolyog, és megismétli: „Ifjúságom legszebb diáknyara. Ez a budafokiaknak, tétényieknek Balatonakali. A tábor. Iskolásként kezdtem, most meg itt csőszködök a diáksereg felett, és ugyanúgy indulunk Füredre, mint kölyökkoromban. Ha ma vihar lesz, és megázunk, akkor is miénk, az övék a nyár, a szabadság. De persze figyelünk mindenre kollégákkal”. Nem véletlen, hogy az itt nyaraló gyerekek „Akaliforniának” nevezik ezt a helyet.

A vonat beszuszog, a sereg indul meghódítani a Balatont, a nagyobbak pedig egy kicsit az éjszakát. Mi is továbbállunk, és öt perccel később begurulunk a táborba. Néhányan itt maradtak, de aki mozog, a medence környékén gyülekezik. Az úszómester a kirándulások idején szusszan egyet, ilyenkor nyolcvan helyett négy-öt gyerkőc pedellusa a medencénél.

– Itt a biztonság az első, a gyerekek fürdőzését folyamatosan figyeljük. De minden más tevékenységre is, ami balesetveszélyes, ügyel a pedagóguskar. A heti turnusokban érkező diákokkal pedig folyamatosan együtt táborozik egy orvos. Nem sok ilyen önkormányzati üdülőközpont van, ahol ennyire ügyelnek a biztonságra.
Továbbsétálunk, bejárjuk a tábort, amiről legalább egy kisregényt tudna írni Zugmann Péter, akinek alpolgármesterként feladatköre a tábor ügyeinek felügyelete, de ahogy mondja, ez neki jóval több: szívügy.

Zugmann Péter diákként ismerte meg a tábort, hogy aztán az elmúlt években városvezetőként célul tűzhesse ki maga elé: a balatonakali üdülőközpont legyen korszerű, nívós, biztonságos és minden kerületi számára elérhető árú pihenőhely. – Az elmúlt öt évben több tíz millió forintot fordított az önkormányzat beruházásokra – emlékeztet Zugmann Péter. Valamennyi kis ház új tetőt kapott, idén nagy tisztasági festéssel, függöny- és lakberendezési eszközök cseréje előzte meg a szezont. Szabadtéri fitneszgépek érkeztek, újjászülettek az épületek közötti járdák, és kiépül a wifirendszer. – Tudom, hogy a szülőknek sokszor fejfájást okoz, hogy a gyermekek az interneten lógnak, de a XXI. században, egy nívós közösségi táborban szükség van a vezeték nélküli hálózatra – érvel az alpolgármester. Csendesen azért megjegyzi: a srácoknak nincs nagyon idejük „kockulni”, arra is komoly pénzeket áldoz az önkormányzat, hogy színes, tartalmas programokon vegyenek részt a táborlakók.

Szabolcs Attila, aki országgyűlési képviselőként is minden évben szerét ejti, hogy bejárja a tábort, úgy látja, hogy jó úton járnak az utódok az önkormányzatnál. – Nem hagytuk, hogy a rendszerváltás hajnalán elvigye a vadkapitalizmus a köztulajdont, azóta állandók a fejlesztések, és a jövőben is a közösség javát szolgálja a balatonakali üdülőközpont – szögezi le a képviselő.

(SENGEL FERENC)


Nyitóképünkön: Szabolcs Attila országgyűlési képviselő az Akaliban táborozó gyerekekkel :: Fotó: Kocsis Zoltán