Hírek

Boldog nyaralás Akaliforniában
Megújult épületek, járdák, fitneszgéppark, ingyen wifi az önkormányzat nyári táborában, ahol minden évben több száz gyerek nyaral
2017-08-10

Öt éve folyamatosak a fejlesztési beruházások Budafok-Tétény vakációs táborában, Balatonakaliban. Megnéztük, mire jutott a sok tíz milliós önkormányzati támogatásból.

Ifjúságom legszebb nyara – mondja csendesen az egyik pedagógus a balatonakali vasútállomáson, ahol hetven diákkal elfoglaltuk a peront. Balatonfüredre tart a budafok-tétényi iskolás csapat, akik között nagy a nyüzsgés. Sokan most ülnek életükben először vonatra, aztán pedig jön a sétahajózás a Balatonon. A legtöbb gyerek először száll komoly hajóval vízre. – Királyság! – közlik egymás szavába vágva a diákok, sőt a legnagyobb, úgy hetedikes kis herceg elkottyantja: „A kicsik jönnek vissza, mi maradunk egy bulihajóra, de sietni kell, mert az utolsó vonatot el kell érni. Nagyon rendesek a tanárok, hogy ilyet is lehet.” Ez már tényleg kalandtúra, mert, ahogy nézem, Badacsony felől nagy esőfelhők érkeznek az égen. A pedagógus somolyog, és megismétli: „Ifjúságom legszebb diáknyara. Ez a budafokiaknak, tétényieknek Balatonakali. A tábor. Iskolásként kezdtem, most meg itt csőszködök a diáksereg felett, és ugyanúgy indulunk Füredre, mint kölyökkoromban. Ha ma vihar lesz, és megázunk, akkor is miénk, az övék a nyár, a szabadság. De persze figyelünk mindenre kollégákkal”. Nem véletlen, hogy az itt nyaraló gyerekek „Akaliforniának” nevezik ezt a helyet.

A vonat beszuszog, a sereg indul meghódítani a Balatont, a nagyobbak pedig egy kicsit az éjszakát. Mi is továbbállunk, és öt perccel később begurulunk a táborba. Néhányan itt maradtak, de aki mozog, a medence környékén gyülekezik. Az úszómester a kirándulások idején szusszan egyet, ilyenkor nyolcvan helyett négy-öt gyerkőc pedellusa a medencénél.

– Itt a biztonság az első, a gyerekek fürdőzését folyamatosan figyeljük. De minden más tevékenységre is, ami balesetveszélyes, ügyel a pedagóguskar. A heti turnusokban érkező diákokkal pedig folyamatosan együtt táborozik egy orvos. Nem sok ilyen önkormányzati üdülőközpont van, ahol ennyire ügyelnek a biztonságra.
Továbbsétálunk, bejárjuk a tábort, amiről legalább egy kisregényt tudna írni Zugmann Péter, akinek alpolgármesterként feladatköre a tábor ügyeinek felügyelete, de ahogy mondja, ez neki jóval több: szívügy.

Zugmann Péter diákként ismerte meg a tábort, hogy aztán az elmúlt években városvezetőként célul tűzhesse ki maga elé: a balatonakali üdülőközpont legyen korszerű, nívós, biztonságos és minden kerületi számára elérhető árú pihenőhely. – Az elmúlt öt évben több tíz millió forintot fordított az önkormányzat beruházásokra – emlékeztet Zugmann Péter. Valamennyi kis ház új tetőt kapott, idén nagy tisztasági festéssel, függöny- és lakberendezési eszközök cseréje előzte meg a szezont. Szabadtéri fitneszgépek érkeztek, újjászülettek az épületek közötti járdák, és kiépül a wifirendszer. – Tudom, hogy a szülőknek sokszor fejfájást okoz, hogy a gyermekek az interneten lógnak, de a XXI. században, egy nívós közösségi táborban szükség van a vezeték nélküli hálózatra – érvel az alpolgármester. Csendesen azért megjegyzi: a srácoknak nincs nagyon idejük „kockulni”, arra is komoly pénzeket áldoz az önkormányzat, hogy színes, tartalmas programokon vegyenek részt a táborlakók.

Szabolcs Attila, aki országgyűlési képviselőként is minden évben szerét ejti, hogy bejárja a tábort, úgy látja, hogy jó úton járnak az utódok az önkormányzatnál. – Nem hagytuk, hogy a rendszerváltás hajnalán elvigye a vadkapitalizmus a köztulajdont, azóta állandók a fejlesztések, és a jövőben is a közösség javát szolgálja a balatonakali üdülőközpont – szögezi le a képviselő.

(SENGEL FERENC)


Nyitóképünkön: Szabolcs Attila országgyűlési képviselő az Akaliban táborozó gyerekekkel :: Fotó: Kocsis Zoltán