Ugrás a tartalomra

Bombákat találtak a Dunában Budafoknál

2019. március 30. szombat
Robbanóanyag-mentesítés miatt zárták le a Duna-partot és környékét
Bombákat találtak a Dunában Budafoknál

Második világháborús bombákat emeltek ki a Dunából a hét végén Budafoknál. A hatástalanítás idejére egy kilométeres sugarú körben kitelepítettek közel 4000 embert és a közúti, valamint a vasúti forgalmat is leállították a rendőrök.

Tavaly ősszel a Duna szokatlanul alacsony vízállásnak köszönhetően került elő két egyenként egy tonnás második világháborús amerikai romboló bomba Budafok partjához közel. A bombákat azért nem lehetett korábban kiemelni, mert ehhez nem volt elég magas a vízállás. A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái március 23-án két aknamentesítő hajóval emelték ki robbanótesteket.

A művelet ideje alatt a rendőrség egy kilométeres sugarú körben kiürítést és zárást rendelt el. A kiürítés reggel 7 órakor kezdődőt és 11 órára mindenki elhagyta otthonát, így a tűzszerészek elkezdhették a kiemelést. Ez idő alatt megállt a forgalom a 6-os számú főúton a Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszon, valamint a MÁV Kelenföld és Érd-alsó közötti vonalszakaszán sem jártak a szerelvények. A vezetési ponton monitorokon figyelték a katonák és a rendőrök a kiemelést és a lezárt területet. A tervek szerint elsőként a parthoz közelebb elő bombát emelték ki a búvárok, majd a tőle 200 méterre lévőt, ami beljebb volt a vízben. A nehézséget a magas vízállás és az erős sodrás jelentette, valamint az hogy gyakorlatilag nem volt látástávolság. A hetven éve víz alatt pihenő bombák külseje korrodálódott, de a gyújtószerkezetek még mindig szinte gyári állapotban voltak, így akár működésbe is léphettek volna a robbanótestek.. A rendkívül veszélyes és összetett művelet idejére Budafok-Tétény önkormányzata négy befogadóhelyet nyitott, amelyeket előzetes jelentkezés nélkül is igénybe vehetett a lakosság. 

A Kolonics iskolában a Szociális Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt nyújtott segítséget és biztosított programokat a mozgásukban korlátozott idős emberek számára. A térségben elrendelt kiürítést és rendőrségi zárást 16.20-kor, a bombák sikeres kiemelése és hatástalanítása után feloldották, így a lakosok visszatérhettek otthonukba. A műveletben több mint 800-an vettek részt, melyet a Budapest Főváros Védelmi Bizottsága koordinált, szoros együttműködésben a honvédséggel, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a mentőkkel, Budafok-Tétény Önkormányzatával és számos közüzemi szolgáltatóval. A hatástalanított bombákat a Magyar Honvédség Hadikikötőjébe szállították és onnan viszik majd a megsemmisítés helyszínére.

Karsay Ferenc az események után úgy fogalmazott: két dolog jutott eszébe a szombati napról. Az egyik az Otthonunk Budafok-Tétény jelmondat, amelynek tartalma most is beigazolódott, hiszen mindenki összefogott és segített, hogy a profi szakemberek végezzék a dolgukat. A másik egy régebbi szlogenünk, a Kisváros a nagyvárosban, hiszen az itt élők segítették egymást is ebben az időszakban, fegyelmezetten elhagyták a lezárt területeket. Volt olyan család, amely befogadta más családok állatait, hogy azok ne maradjanak magukra, volt vállalkozó, aki „kókuszbombariadót” hirdetett, vagyis ingyen osztott kókusz golyót a gyerekeknek. Mások teával, kávéval, aprósüteménnyel kedveskedtek az ideiglenesen kitelepített lakosoknak. Ennek köszönhető, hogy a hatástalanítás a lehető legkevesebb feszültséggel zajlott, ezért a köszönetemet szeretném kifejezni mindenkinek – mondta a polgármester.

(Viszkocsil Dóra)