Ugrás a tartalomra

Bonyolult, de örömteli munka

2019. március 23. szombat
Új főépítésze lett a kerületnek Hurták Gabriella személyében
Bonyolult, de örömteli munka

Az új főépítész, Hurták Gabriella csak néhány hete dolgozik a Városházán, ezért először arra voltunk kíváncsiak, mi vonzotta ide, Budafok-Téténybe.

Az építészmérnök elmondta, hogy műemlék-felügyelőként került először kapcsolatba ezzel a számára építészetileg érdekes kerülettel, és már akkor nagyon megkedvelte a sokszínű, barátságos, emberi léptékű városrészt. Az ókortól mostanáig nagyon sok építészeti kultúrát őrző Budafok-Tétényt változatos domborzatával, a Duna-parttal, kedves utcácskáival, ipari épületeivel együtt hihetetlenül összetettnek látja. Találkozott a hely marketingjével is, és izgalmasnak találja a bor és a kultúra összekapcsolását, a borkultúra fejlesztésének módját, tehát minden szempontból nagyon inspirálónak érzi a XXII. kerületet.
A főépítész kérdésünkre válaszolva elmesélte, hogy gyerekként ének-zene tagozatra járt, zongorázott és fuvolázott, közben pedig Szendrey Janka kórusvezető irányításával egy templomi kórusban énekelt. Értékrendjét nagyon meghatározta, hogy Krisztinavárosi Havas Boldogasszony templom közösségéhez kötődött és kötődik ma is. A középiskolában emelt szinten tanult matematikát és biológiát, így többek között a humán és reál irányú érdeklődése ötvözéseként jelentkezett a BME Építészmérnöki Karára. A középület-tervezési tanszéken szerzett diplomát Balázs Mihálynál, aki később is ösztönzőleg hatott rá.
Kiemelte: az egyetem befejezése után ösztöndíjas foglalkoztatás keretében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz került, ahol nagyon sokféle üggyel foglalkozott, és egy év elteltével több kerületnek, így Budafok-Téténynek is műemlék-felügyelője lett. Ott állandó volt a pörgés, mégis nagyon emberi, kollegiális közösségben zajlott a munka. A főépítész kitért arra, hogy a gyakorlati munkával párhuzamosan építésztervező szakmérnöki diplomát szerzett, majd elkezdte tanulmányait az Építőművészeti Doktori Iskolában. Témavezetője, Vasáros Zsolt folyamatos inspirációja mellett jelenleg a fokozatszerzési eljárás megindítása előtt áll.
Kiemelte: nem véletlen, hogy disszertációjának témája a fenntartható(bb) örökségvédelem, hiszen néhány volt kollégájával létrehozták az Örökségközösség Alapítványt, amely a közigazgatástól függetlenül keresi a megoldásokat az örökségvédelem területén tapasztalható problémákra. Hozzátette: dolgozott tervezőirodában, a IX. kerületi főépítészi irodán és a FEV IX Zrt.-ben városfejlesztési menedzserként, mégis most érzi úgy, hogy amit eddig tanult, azt igazán komplex módon hasznosítani tudja, „megérkezett”. (Tamás Angéla)