Ugrás a tartalomra

Bormustra nagykövetekkel

2018. március 01. csütörtök
Bemutatták a külképviseletek és a külügy reprezentatív borait
Bormustra nagykövetekkel

Bormustra nagykövetekkelBudafok-Tétény több mint félszáz hazánkba akkreditált nagykövetet láttott vendégül a hónap közepén, a Záborszky Pincében, hogy a Külügyminisztérium által kiválasztott legjobb hazai borokat bemutassák, amiket majd a nagykövetségeken kínálnak a különféle rangos eseményeken. Ezek közé került a Garamvári pincészet egyik pezsgője is. A rendezvényen tiszteletét tette Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége is.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke sokat tesz a kerület borkultúrája és a Bornegyed népszerűsítéséért, az ő kezdeményezésére rendezték meg a Záborszky Pincében a hangulatos szakmai estet, amelyen a borok mellé a Magyar Konyha közreműködésével különleges ételsort is felszolgáltak, ínycsiklandozóul csak a libamáj-válogatást és a szarvasbélszínt említjük meg… 

– A Külgazdasági és Külügyminisztérium idei borválogatásába idén harminc kiváló minőségű magyar bor került, három: klasszikus, prémium és szuperior kategóriában – tájékoztatta lapunkat Németh Zsolt. – A legnevezetesebb magyar borászok – köztük Takler, Gere, Laposa – borai nyerték el a tekintélyes szakmai zsűri tetszését. Öröm a számunkra, hogy az egyik híres kerületi borászat, a Garamvári pincészet pezsgője is a kiválasztottak között van, s ezek képviselik a magyar borkultúrát a külképviseleteken és a Külügyminisztérium diplomáciai rendezvényein. A legjobbak oklevelet is átvehettek erről, hiszen ezek a borok egyben Magyarország nagykövetei is lesznek a nagyvilágban. A tárca már tizenhét éve figyel a magyar borok célzott megjelenítésére. A borvidékek egyedi adottságaiból és a pincészetek évszázados tudásából minden évben születnek ugyanis olyan borok, amelyek az országképformálás eszközeivé válhatnak a diplomáciai kapcsolatokban.

– Milyen fajtákról beszélhetünk?

– Kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek a válogatásba, például a kadarka, a kéknyelű, az Irsai Olivér, vagy a furmint. Miután 2017 a furmint éve volt, ez a fajta hangsúlyos eleme lett a mostani borválogatásnak, amelyen a hazai szakemberek mellett a lengyel, a cseh és a szlovák borszakértőket is bevonták a munkába a V4 magyar elnökség kapcsán.

– Mit jelent egy ilyen rangos rendezvény a kerületi borászoknak?

– Reklámot, több figyelmet, a budafoki borkultúra népszerűsítését, nemzetközi elismerését. Mióta „lement” ez a hangulatos borvacsorás est, már több nagykövetségről megkerestek, hogy szeretnének máskor is jönni, jobban megismerni a kerületet és akár még itt befektetni is. (Temesi László)