Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétényi művész kiállítása a FUGA-ban

2017. január 09. hétfő
Kristály-műhely címmel kiállítás nyílt Ócsai Károly budafok-tétényi szobrászművész alkotásaiból a Budapesti Építészeti Központ FUGA galériájában
Budafok-Tétényi művész kiállítása a FUGA-ban

Ócsai Károly (1938-2011) egyebek mellett a Tétényi Csata Emlékmű alkotója, kerületünkben élt és alkotott. Művészi hagyatékához hatalmas mennyiségű vázlat, makett, geometriai, matematikai próbálkozás eredménye is hozzá tartozik. Ezeket dolgozták fel egy vaskos kötetben a művész özvegye által felkért művészettörténészek. A többéves munka összegzése idén, 2016-ban jelent meg a Napkút Kiadónál. A fotókkal gazdagon illusztrált kötetet több mint félmillió forinttal Budafok-Tétény Önkormányzata is támogatta, az önkormányzat vezetése ugyanis fontos feladatának tartja a kerületünkben hosszú ideig alkotó, nemzetközi hírű művész hagyatékának, szellemi örökségének ápolását.

Ócsai Károly 1990-1994 között a budafoki Önkormányzat képviselője, a Kulturális Bizottság alelnöke is volt. Az 1989 utáni magyarországi társadalmi változásoknak köszönhetően, megvalósulhatott néhány alkotásának köztéri elhelyezése is Budapest városképében azóta, meghatározó elemmé vált "Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Tabáni Emlékműve", valamint a Tétényi Csata Emlékműve a Nagytétényi Kastélyparkban.

A Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművész, éremművész, művésztanár december 15-én nyílt kiállítása életművének utolsó három évtizedére jellemző geometrikus, a művész szóhasználatával "kristályszerkezeti" kutatásait mutatja be, melyet a nagyközönségnek eddig még kevés alkalma volt megismerni. A megnyitón a tárlat kurátora, Tokai Gábor művészettörténész úgy fogalmazott: "Ócsai Károly művészete a közérthetőség és az avantgárd, a hagyomány és az újítás, az organikusság és a geometrizálás feszítésében bontakozott ki. Ebből ered sajátos, irányzatok közé besorolhatatlan, egyéni hangja."

A kiállítás január 15-ig tekinthető meg a FUGA-ban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).

Részletek itt.